Вулин: Ако једна Немачка страхује од рата у Европи – то значи да и ми морамо да будемо спремни

Вулин: Ако једна Немачка страхује од рата у Европи – то значи да и ми морамо да будемо спремни

6 новембра 2017

„РАТ нико не жели и нико му се не радује. Рат можемо избећи једино уз снажну политику и војску коју сви поштују и са којом нико не жели да дође у сукоб, баш као што је српска војска”, изјавио је министар одбране Александар Вулин, заољен да прокоментарише могући сценарио немачке војно-обавештајне службе по коме у будућности може доћи до распада ЕУ и рата у Европи.

„Све војно-обавештајне службе проверавају све сценарије и могућности будућих догађања. Оно што је било посебно занимљиво је да је било врло гласно речено да они не могу да искључе могућност некаквог рата у Европи. И то је нешто што и ми морамо да разумемо, да ниједна војска не сме никада да искључи рат као најгоре средство, рат као нешто чему се нико од нас не радује и не жели да се тако нешто деси, али воска служи за то да буде спремна за случај рата.

– Ако немачка војна служба не искључује ту могућност, како онда наша војска може да каже да се не припрема за рат. Ми се припремамо за рат, ми смо увек спремни за то а рат ћемо избећи само уколико будемо имали јаку и снажну политику баш такву какву сада имамо, ако будемо спроводили политику војне неутралности и наравно ако будемо имали војску коју сви поштују и са којом нико не жели да дође у сукоб. Српска војска је баш таква”, рекао је министар Вулин.

Одговарајући на питање новинара о технолошком опремању и развоју Војске, као и о конкретним мерама на побољшању материјалног положаја њених припадника, рекао је да је по наређењу врховног команданта формирана радна група која се бави искључиво побољшањем материјалног положаја припадника Војске Србије.

– Као што знате, припадници Војске Србије су добили повећање зарада од 10 посто што је највише у овој земљи, а ја ћу успут предложити да повећање не буде линеарно, већ да се на првом месту у већем обиму повећа професионалним војницима, подофицирима, па онда у складу са чиновима. Такође, по наређењу врховног команданта, господина Александра Вучића, урађен је и пројекат масовне стамбене изградње за све припаднике безбедносног сектора са чиме ћемо врло брзо изаћи пред јавност и тада ћемо први пут још од времена ЈНА и СФРЈ на организован начин радити на стамбеном збрињавању припадника Војске, истакао је министар Вулин.

Он је подсетио да је трупна дневница повећана са 800 на 1.100 динара што на првом месту, помаже онима који највише раде, који имају најтеже дужности.

– Увели смо солидарну помоћ за рођење детета у висини просечне зараде. Увели смо дакле читав низ мера које конкретно и одмах и сада побољшавају материјални положај свих припадника Војске Србије. Улагање у стандард припадника Војске Србије је улагање у развој читаве земље. Улагање у опремљеност наше Војске је улагање и у технолошки напредак читаве земље. Када купите ново наоружање, када обезбедите могућност да примите нове инжењере у наше научне институте ви купујете памет, ви купујете будућа средства и купујете оно што ће значајно појачати технологију читаве земље и то ће на крају помоћи свакоме од нас, додао је министар Вулин.

Нагласио да је јака војска фактор одвраћања:

– Уколико имате моћну војску, уколико имате јаку и технолошки опремљену и задовољну војску, ви имате армију која је у стању да сама својим постојањем одвраћа потенцијалног агресора. А ако живимо у миру и ако можемо да будемо политички стабилни, ако је ова земља сигурна да неће бити агресије на њу и да би агресија била прескупа онда можемо да се развијамо и да кажемо да ће наша деца живети боље. Без јаке армије нема ни јаке земље. Наређење врховног команданта је било јасно. „Хоћу јаку и задовољну војску”, а на нама је да то и спроведемо.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pitagora says:

    Naravno da ćemo biti spremni! Kao i uvek. Možda i više. Uz Vulina, junačkoga sina, nas neće ni pakao smet'.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u