Вулин: Ако једна Немачка страхује од рата у Европи – то значи да и ми морамо да будемо спремни

Vulin: Ako jedna Nemačka strahuje od rata u Evropi – to znači da i mi moramo da budemo spremni

6 novembra 2017

„RAT niko ne želi i niko mu se ne raduje. Rat možemo izbeći jedino uz snažnu politiku i vojsku koju svi poštuju i sa kojom niko ne želi da dođe u sukob, baš kao što je srpska vojska”, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, zaoljen da prokomentariše mogući scenario nemačke vojno-obaveštajne službe po kome u budućnosti može doći do raspada EU i rata u Evropi.

„Sve vojno-obaveštajne službe proveravaju sve scenarije i mogućnosti budućih događanja. Ono što je bilo posebno zanimljivo je da je bilo vrlo glasno rečeno da oni ne mogu da isključe mogućnost nekakvog rata u Evropi. I to je nešto što i mi moramo da razumemo, da nijedna vojska ne sme nikada da isključi rat kao najgore sredstvo, rat kao nešto čemu se niko od nas ne raduje i ne želi da se tako nešto desi, ali voska služi za to da bude spremna za slučaj rata.

– Ako nemačka vojna služba ne isključuje tu mogućnost, kako onda naša vojska može da kaže da se ne priprema za rat. Mi se pripremamo za rat, mi smo uvek spremni za to a rat ćemo izbeći samo ukoliko budemo imali jaku i snažnu politiku baš takvu kakvu sada imamo, ako budemo sprovodili politiku vojne neutralnosti i naravno ako budemo imali vojsku koju svi poštuju i sa kojom niko ne želi da dođe u sukob. Srpska vojska je baš takva”, rekao je ministar Vulin.

Odgovarajući na pitanje novinara o tehnološkom opremanju i razvoju Vojske, kao i o konkretnim merama na poboljšanju materijalnog položaja njenih pripadnika, rekao je da je po naređenju vrhovnog komandanta formirana radna grupa koja se bavi isključivo poboljšanjem materijalnog položaja pripadnika Vojske Srbije.

– Kao što znate, pripadnici Vojske Srbije su dobili povećanje zarada od 10 posto što je najviše u ovoj zemlji, a ja ću usput predložiti da povećanje ne bude linearno, već da se na prvom mestu u većem obimu poveća profesionalnim vojnicima, podoficirima, pa onda u skladu sa činovima. Takođe, po naređenju vrhovnog komandanta, gospodina Aleksandra Vučića, urađen je i projekat masovne stambene izgradnje za sve pripadnike bezbednosnog sektora sa čime ćemo vrlo brzo izaći pred javnost i tada ćemo prvi put još od vremena JNA i SFRJ na organizovan način raditi na stambenom zbrinjavanju pripadnika Vojske, istakao je ministar Vulin.

On je podsetio da je trupna dnevnica povećana sa 800 na 1.100 dinara što na prvom mestu, pomaže onima koji najviše rade, koji imaju najteže dužnosti.

– Uveli smo solidarnu pomoć za rođenje deteta u visini prosečne zarade. Uveli smo dakle čitav niz mera koje konkretno i odmah i sada poboljšavaju materijalni položaj svih pripadnika Vojske Srbije. Ulaganje u standard pripadnika Vojske Srbije je ulaganje u razvoj čitave zemlje. Ulaganje u opremljenost naše Vojske je ulaganje i u tehnološki napredak čitave zemlje. Kada kupite novo naoružanje, kada obezbedite mogućnost da primite nove inženjere u naše naučne institute vi kupujete pamet, vi kupujete buduća sredstva i kupujete ono što će značajno pojačati tehnologiju čitave zemlje i to će na kraju pomoći svakome od nas, dodao je ministar Vulin.

Naglasio da je jaka vojska faktor odvraćanja:

– Ukoliko imate moćnu vojsku, ukoliko imate jaku i tehnološki opremljenu i zadovoljnu vojsku, vi imate armiju koja je u stanju da sama svojim postojanjem odvraća potencijalnog agresora. A ako živimo u miru i ako možemo da budemo politički stabilni, ako je ova zemlja sigurna da neće biti agresije na nju i da bi agresija bila preskupa onda možemo da se razvijamo i da kažemo da će naša deca živeti bolje. Bez jake armije nema ni jake zemlje. Naređenje vrhovnog komandanta je bilo jasno. „Hoću jaku i zadovoljnu vojsku”, a na nama je da to i sprovedemo.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pitagora says:

    Naravno da ćemo biti spremni! Kao i uvek. Možda i više. Uz Vulina, junačkoga sina, nas neće ni pakao smet'.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *