ВУЛИН: Када се уједине Срби са обе стране Дрине, тек онда ће доћи и мир

VULIN: Kada se ujedine Srbi sa obe strane Drine, tek onda će doći i mir

17 maja 2021

VELIKA Albanija je najveća opasnost za mir na Balkanu, upozorava ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, ističući da je samo pitanje da li ćeš se boriti protiv nje kao Srbija ili se praviti da ona ne postoji kao Crna Gora.

U intervjuu za Sputnjik Vulin govori i o najavi otvaranja hrvatske baze na Kosmetu, stanju u BiH, naoružavanju Srbije.Na konstataciju da je na jugu Srbije u toku „rat zastavama“, pošto u Končulju malo-malo pa spuštaju srpsku, a podižu albansku zastavu, i na pitanje da li u Preševu već sebe vide kao deo „velike Albanije“, Vulin je postavio retoričko pitanje: „Što samo u Preševu?!“.

– To je zanimljivo, gde god Šiptari žive oni sebe vide kao deo Velike Albanije i to je potpuno u redu, nema ljutnje. To svi prihvataju kao normalno. Pitanje je da li ćeš da se boriš protiv toga kao Srbija ili da se praviš da to ne znaš kao Crna Gora. To je stvar taktike, ali svi podrazumevaju da je to u redu i normalno, a ako Srbi samo pomisle da bi živeli zajedno onda je to već veliki problem zbog koga treba da zaseda Savet bezbednosti.

* Kako ocenjujete bezbednosnu situaciju na jugu Srbije?

– Bezbednosna situacija na jugu Srbije je stabilna, ima povremenih provokacija, ali vodimo računa da sačuvamo mir i da ne damo priliku ekstremistima koji uvek traže neki svoj politički prostor tako što će izazivati probleme. Nemojte da sumnjate, zakon će se poštovati. Zakon se poštuje i kad je u pitanju bacanje zastave – za to će se odgovarati, prijave su podnete, baš kao što nismo dozvolili da se gradi mauzolej tamo nekom teroristi, što su oni smislili da izgrade bez ijedne dozvole. Dakle, ne dopuštamo da nas uvuku u spiralu nasilja ili provokaciju, a zakon ima da se poštuje.

I kad smo rekli Velika Albanija – ona je najveća opasnost za mir na Balkanu. Velika Albanija ne može da se napravi od teritorija na kojima žive samo Šiptari. Da bi bila moguća, ona mora da razbije nekoliko država.

O tome se godinama otvoreno priča, pa treba podsetiti da je Albanija potpisala zakon, memorandum sa KiM kojim se ukidaju granični prelazi, prema kome već faktički ne postoji granica sa KiM i niko u tome ne vidi neki veliki problem. Mi vidimo.

* Kada pominjemo „veliku Albaniju“, neizbežna tema je i „velika Srbija“. Često ste govorili o stvaranju „srpskog sveta“, što su neke komšije shvatile kao pretnju i to su povezali sa „nikad prežaljenim planom stvaranja ‘velike Srbije’“.

– Prvo, ja ne znam dokle ćemo mi da se izvinjavamo. Velika Srbija nikad nije ni postojala. Slušam neke koji kažu: ‘To je obnavljanje velike Srbije’… Kamo sreće da je bilo velike Srbije, jer da je bilo velike Srbije mi bismo znali gde živimo i šta je naše. I onda u razbijanjima Jugoslavije, dva puta, znali bi šta je naše, ne bi se ratovalo za to, nego bi se znalo da je to tamo gde žive Srbi. Dakle, Velike Srbije nikad nije bilo, pa samim tim onda ne mogu ni da je obnovim.

– Vrlo je zanimljivo da je ujedinjenje Nemačke sasvim uredu i da ta revizija Drugog svetskog rata nikome ne treba da predstavlja problem, da je potpuno prihvatljivo. Vrlo je zanimljivo da Šiptari mogu da sanjaju o ‘velikoj Albaniji’ i da je suštinski već prave, dok Srbi nemaju pravo čak ni da misle da je dobro da žive u jednoj državi. Zašto Srbi ne bi bili ujedinjeni? Zašto Srbi ne smeju da imaju pravo na srpski svet?

* Šta zapravo predstavlja „srpski svet“?

Srpski svet znači da Srbi moraju najpre da budu jedinstven politički narod, da isto misle o najvažnijim stvarima koje su bitne za opstanak srpskog naroda, bez obzira gde živi i da znaju da im je prestonica Beograd, da delujemo kao jedna politička nacija, jer mi to jesmo.

Ujedinjenje Srba će se desiti. To je proces koji je započeo. Procesom se upravlja, ali ne može da se zaustavi. Kad su procesi istorijski oni se ne zaustavljaju. Nekad se uspore, nekad se usmeravaju, ali ne mogu da se zaustave. Prirodna potreba Srba je da žive zajedno…

Kad van granica Srbije imate toliko Srba, a pri tom se graniče sa vama, logično je da i jedni i drugi žele da budu zajedno… Drugi narodi koji tako govore nemaju istoriju genocida, nemaju istoriju u kojoj su preko Drine gledali svoje sunarodnike kako ih u drugoj državi ubijaju, a oni ne mogu da im pomognu. Mi imamo iskustvo ponovljenog genocida, zato nemamo pravo da i svojoj deci ostavimo mogućnost da se to još jednom desi.

Ono što je važno za srpski svet jeste da se on mora stvoriti mirnim putem. Tako su se ujedinili Nemci; Česi i Slovaci su se razdružili, što će reći ujedinili sa svojim sunarodnicima i to ne bi bio prvi primer da se jedna nacija ujedini u miru. To je doprinos miru na Balkanu.

Kad rešite srpsko nacionalno pitanje, vi ste rešili nacionalno pitanje najvećeg naroda na Balkanu, a ne uzimajući ni centimetar bilo čijeg drugog etničkog prostora. Postoji ta potreba da se kaže da je Srbija remetilački faktor i da je razbijanje Srbije doprinos miru na Balkanu, a ujedinjavanje Srba je razbijanje mira na Balkanu. Teško mi je da razumem kako…

Srpski svet je u političkom smislu već nastao, mi ga živimo. Možete da ga ne priznajete, ne prihvatate, ali dugoročni mir na Balkanu će biti osiguran stvaranjem srpskog sveta.

Ovo što govorim nije stav vlade, ni predsednika Vučića – mi smo saborci i dugogodišnji prijatelji, ali ne mislimo često isto. Ovo je moj stav…

* Region sa podozrenjem gleda na naše naoružavanje i modernizaciju, optužujući nas za militarizaciju, a Rusiju da naoružava Srbiju da bi parirala NATO-u na Balkanu. Kako to komentarišete?

– Nisam primetio da smo dobili nuklearnu bombu, pa da pariramo NATO paktu. Srbija je dobra samo kad je mala, razoružana, ako je ikako moguće – siromašna i naravno, vojnički poražena. Tad nije pretnja nikome i tad je veoma dobra…

Srbija ima pravo da se naoruža, ima pravo da bude snažna. Na Balkanu svi želimo mir, ali niko ne može sa potpunom izvesnošću da kaže da je mir večan, zato morate da budete spremni.

Srbija je vojno neutralna zemlja. Oni koji su, recimo, članice NATO pakta mogu da se oslone na pomoć, mogu da pozovu nekog – neko će doći. Ko će doći nama? Koga mi da pozovemo?

Dakle, nije pitanje zašto se Srbija oprema i naoružava, pitanje je zašto se zemlje koje su članice NATO pakta u regionu opremaju i naoružavaju? Koga se oni plaše? Srbije?! Slobodno neka taj novac potroše na socijalnu zaštitu. Od Srbije im ne preti. Nemamo teritorijalnih pretenzija, neće biti rata. Ali, postavlja se pitanje – zašto to onda radite?

Srbija ima dužnost prema svojim građanima. Istorija vam ne prašta jednu stvar – nespremnost. Istorija vam nikad ne oprosti ako niste bili spremni da odgovorite u najtežem trenutku na izazove koje istorija stavlja pred vas. Kada se Srbija pre balkanskih ratova počela naoružavati i tada su joj govorili: ‘A od koga se vi to branite?’. Da tada, 1914. godine, nismo bili spremni – Srbija ne bi postojala. Naše je pravo i naša je obaveza da zaštitimo Srbiju, da budemo spremni da štitimo Srbiju i da štitimo Srbe gde god oni živeli”.

* A kakva je uloga Rusije?

Rusija tu ima ulogu u smislu što nam pomaže i kroz vojno-tehnički sporazum, što je veoma značajna donacija, ali i što nam omogućava da kupimo razna sofisticirana sredstva. Naše je pravo da se, kao vojno neutralna zemlja, snabdevamo na svetskom tržištu kako hoćemo i gde hoćemo, i to svakako i radimo.

Važno je da kažem da Rusija nikada nije ni vojno-tehničku pomoć, ni mogućnost kupovine njihove opreme i naoružanja uslovila bilo kakvim političkim stavom, niti je tražila od nas bilo kakav politički ustupak ili da uradimo nešto. Nikad! To je nešto što bi svi trebali da slede kada je odnos prema Srbiji u pitanju, a mi to svakako beskrajno poštujemo.

Lični odnosi predsednika Vučića i predsednika Putina su doveli do toga da su naše dve zemlje u smislu saradnje na istorijskom maksimumu. Mi nikad nismo tako sarađivali, ako ne računamo 1944. godinu kada smo zajedno oslobađali Beograd. Nikada nismo bili toliko bliski i nikada nije bilo toliko iskrene i toliko plodotvorne saradnje, i nastavićemo to da radimo.

Mi smo vojno neutralni, mi smo okrenuti ka svima i zaista želimo mir. Za napredak, za uspeh je potrebno bar dvoje, a za rat i sukobe samo jedan. Mi nećemo da čekamo tog jednog, mi hoćemo da budemo dovoljno jaki da niko i ne pomisli da treba napadati Srbiju. To je jedini način.

* Hrvati nam kažu da će naše članstvo u EU zavisiti od njihove volje, a otvoreno pružaju i podršku tzv. kosovskoj vojsci. Najavljuju i da će otvoriti bazu na Kosmetu. Može li Srbija to da spreči i koliko je to pretnja za Srbe na KiM?

Možemo da se borimo protiv toga. Da li možemo da sprečimo? Ne možemo. Taj prostor jednostavno nije pod našom kontrolom i međunarodna zajednica je ta koja ima dužnost da poštuje Rezoluciju 1244 i da spreči bilo šta slično. Kada je hrvatski ministar izašao i rekao tako nešto verovatno je znao kakav će to nemir da izazove među Srbima.

Da li će Hrvatska imati veći ili manji kontingent u okviru Kfora – to je stvar Kfora. Ali, gospodin Radman je rekao, a posle toga i predsednik Milanović, da su oni doneli odluku. Čekajte, je l` vi to bilateralno nešto radite sa Kosovom?

Pa niste vi došli na prostor KiM dogovarajući se sa Hašimom Tačijem i Kurtijem, nego pod Rezolucijom 1244 SB UN. Ne možete samostalno to da radite i zato je to provokacija i nešto što mi ne možemo da prihvatimo.

Pitanje je šta vam treba ta baza? I što baš baza? I što baš vaša baza?

Trenutno u kontingentu Hrvatske ima nekih 37 vojnika… Pa jasno je da je bila u pitanju namerna provokacija i pokušaj pokazivanja kako je prostor KiM, kako kaže gospodin Radman, nezavisan zato što je to realnost. E, pa ta rečenica ne samo što je bezobrazna, nego je i netačna. Ako ćemo tu realnost onda ćete morati malo drugačije da gledate prostor KiM i da vidite gde je, šta i kako je realno.

Ne možete da dođete na prostor KiM zato što ste dogovorili sa Kurtijem, morate dogovoriti sa Savetom bezbednosti UN.

* Bosna i Hercegovina je izgleda na novoj raskrsnici – Srpska, a i Rusija traže odlazak visokog predstavnika, Dodik želi dijalog sa Federacijom a čak pominje mogućnost brze mobilizacije vojske ako zatreba. Gde Vi vidite razloge eskalacije situacije u BiH?

Jako sam zabrinut situacijom u BiH. Predsednik Putin je dobro rekao da svet liči na onaj svet pre Drugog svetskog rata. Do ratova dolazi kada se protivrečnosti toliko zaoštre, a i racionalnost postane dozvoljena u svetskoj politici. Licemerje sa kojim se vodi svetska politika je postalo opasno – vi kažete da hoćete da BiH bude funkcionalna i uspešna država.

Slažem se, to je dejtonska Bosna i ja joj želim svaku sreću. Šta će onda stranci koji vladaju umesto vas? Jel moguće da je tom nekom visokom predstavniku više stalo do građana BiH nego samim građanima BiH? A, onda kada Republika Srpska – ustavna, dejtonska kategorija BiH – kaže da ne želi više strance, vi kažete da razbija BiH. Jel hoćete funkcionalnu BiH ili nećete funkcionalnu BiH?! Dogovorite se šta hoćete. Ako hoćete da razbijate na dobrom ste putu.

Ne može Bosna da bude uspešna i srećna ukoliko svi njeni delovi nisu bar približno uspešni i srećni. Ne može Republika Srpska da vam bude remetilački faktor. Jel hoćete da živite sa Srbima ili nećete da živite sa Srbima? Srbi su dobri samo kad nemaju glas, a kad imaju pravo na glas onda ne treba da govore.

Srbija je jedna od zemalja garanta Dejtonskog sporazuma i kao takvi apsolutno odbijamo svaku mogućnost promene Dejtonskog sporazuma. Ako se dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta prihvatamo svaki dogovor, ali nikako nametanje i nešto što dolazi sa strane. Veliko je pitanje gde visoki predstavnik gradi svoj autoritet ako ga skoro polovina BiH apsolutno ne prihvata. To je dosta teško objasniti.

https://rs.sputniknews.com/politika/202105161125370977-vulin-srbija-se-b…

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivana says:

  Ne samo oni no i Srbi s obe strane Une, jedne i jedine srpske lepotice.

 2. Velika Metla says:

  Reka Drina je kičmeni stub srbskog naroda, a ne nekakva granica koja deli naš narod. Ove " ciste" od balija, rvata i ostalih galofag nazovi naroda su samo breme za taj kičmeni stub.

 3. Isukrst of evil says:

  Kromanjonci pune svabiju i irsku, muslibosanci i siptari rvacku,svedsku i svicu. Jos malo i ono sto nije moglo '90-ih uskoro ce biti lako.

 4. uddu says:

  Zašto nam na silu servirate ovog Vulina ? Možda želite da ga mi silom zavolimo !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *