ВУЛИН: „Нисам служио војску због слабог вида, завидим вам“

VULIN: „Nisam služio vojsku zbog slabog vida, zavidim vam“

10 jula 2017

(foto: Youtube printscreen)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je svojevremeno oslobođen služenja vojnog roka iz zdravstvenih razloga, odnosno zbog slabog vida.

Prilikom posete valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, gde je u toku završna faza osnovne obuke junske generacije vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, Vulin je rekao da je upravo jedno od najvećih razočaranja kao mlad čovek doživeo u njihovim godinama.

Tada se, kako kaže, suočio s činjenicom da ga je komisija, zbog zdravstvenih razloga, proglasila nesposobnim za služenje vojnog roka.

„Za mladog čoveka je teško kad shvati da nešto ne može, a u godinama je kad misli da može sve. Imao sam dioptriju više od 7, na jednom oku dva cilindra, a na drugom jedan“, rekao je Vulin i dodao da mu je vid danas znatno slabiji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vulin je nakon jutarnje smotre i podizanja zastave Srbije pozdravio sve pripadnike, a posebno se zadržao u razgovoru s vojnicima na dobrovoljnom služenju, interesujući se za uslove života i rada u Drugom centru za obuku.

„Stalo mi je šta vi mislite o meni, o Vojsci i državi, jer ja nisam služio Vojsku i beskrajno vam zavidim na tome što vi služite. Ništa u životu nisam više želeo nego da služim državi kao vi, u uniformi s oružjem i žao mi je što nisam, ali to ne znači da svoju državu ne volim“, rekao je Vulin i ponovio da nikada ne bi izbegao nijednu obavezu koju otadžbina traži od njega.

On je rekao vojnicima da mu je veoma stalo do njih, a da za roditelja nema većeg poverenja nego nekom poveriti dete.

„Nema veće obaveze za vaše starešine i za mene od te da vi budete dobro, kako bismo mogli u oči da pogledamo vaše roditelje, i da bi oni mogli da budu ponosni na vas, kao što je i Srbija. Vaša uniforma nije samo odeća, ona je stav, ona govori, i zapravo je ono što vi treba da uradite, da nas čuvate, kao što mi sad čuvamo vas“, rekao je Vulin.

Vulina je u centru za obuku dočekao komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović i obavestio ga da se život i rad u centru odvija prema predviđenom rasporedu, a da su za danas predviđene završne fizičke provere, nakon čega sledi i poslednja evaluacija i upućivanje vojnika u centre za specijalističku obuku.

Posle obilaska Centra za obuku, Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković održali su sastanak s predstavnicima Komande za obuku.

KOMENTARIJedan komentar

  1. opet ja says:

    U Izraelu niko ne može da se bavi politiku i zauzme neku višu državnu funkciju ako nije bio vrhunski vojnik. Npr. Ariel Šaron je predvodio oklopne jedinice koje su prešle 1973. Suec i odsekle drugu od treće egipatske armije i time dobio rat. Benjamin Netanijahu je bio vrhunski komandos, kao i njegov rođeni brat koji je poginuo kao pukovnik specijalnih jedinica u prepadu na aerodromu Entebe 1976. godine u Ugandi. Prvo se dokaži kao pravi rodoljub i profesionalac, a onda možda možeš da dobiješ visoki politički položaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *