ВУЛИН ОДУЗЕО 27 блинкера – министрима и службеницима

ВУЛИН ОДУЗЕО 27 блинкера – министрима и службеницима

26 децембра 2020

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова одузело је по налогу министра Александра Вулина 27 блинкера, а међу њима и министарки државне управе и локалне самоуправе Марији Обрадовић – сазнају незванично „Новости“.

Поред чланице Владе, светлосни и звучни знаци одузети су и државним секретарима, појединим службеницима, али и људима који немају никакве везе са јавним институцијама, а злоупотребљавали су их свакодневно на путевима широм Србије.У последње време, у јавности се полемисало о случају министарке Обрадовић коју је полиција зауставила са светлосном сигнализацијом коју није имала право да користи, због чега је она, наводно, негодовала. После овог, али и још случајева да блинкери служе за лакше кретање по граду, министар Вулин одлучио је да их забрани свима који на њих немају право.

А, према Закону о безбедности у саобраћају, прописано је да посебне светлосне и звучне знаке дају возила полиције, Безбедносно-информативне агенције, Војске Србије, када су у пратњи возила којима је она додељена.

Одредбом истог закона прописано је да су возила са првенством пролаза аутомобили полиције, БИА, ВБА, Хитне медицинске помоћи, ватрогасаца и то када дају светлосне или звучне знаке.

– Возила са првенством пролаза су и она која превозе лица лишена слободе. Звучни и светлосни уређаји се не смеју уграђивати и употребљавати само на возилима намењеним да врше пратњу, односно на возилима са првенством пролаза – наведено је у закону.

Иначе, у претходном периоду је било доста случајева коришћења блинкера. Њихова цена на једном сајту за продају половних аутомобила је 15 евра. У закону је предвиђено да ће се казном од 60.000 до 800.000 динара казнити правно лице чија возила имају блинкере, а од 30.000 до 200.000 динара предузетник за исти прекршај. Власник возила које има блинкере мимо закона може да иде у затвор до 30 дана или да плати од 20.000 до 40.000 динара.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. I Love persida says:

    Plata nije dovoljna pa mora i da se peca radi prehrane porodice. A mi ostali imamo samo običan štap i kanap.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u