ВУЛИН ОДУЗЕО 27 блинкера – министрима и службеницима

VULIN ODUZEO 27 blinkera – ministrima i službenicima

26 decembra 2020

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova oduzelo je po nalogu ministra Aleksandra Vulina 27 blinkera, a među njima i ministarki državne uprave i lokalne samouprave Mariji Obradović – saznaju nezvanično „Novosti“.

Pored članice Vlade, svetlosni i zvučni znaci oduzeti su i državnim sekretarima, pojedinim službenicima, ali i ljudima koji nemaju nikakve veze sa javnim institucijama, a zloupotrebljavali su ih svakodnevno na putevima širom Srbije.U poslednje vreme, u javnosti se polemisalo o slučaju ministarke Obradović koju je policija zaustavila sa svetlosnom signalizacijom koju nije imala pravo da koristi, zbog čega je ona, navodno, negodovala. Posle ovog, ali i još slučajeva da blinkeri služe za lakše kretanje po gradu, ministar Vulin odlučio je da ih zabrani svima koji na njih nemaju pravo.

A, prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, propisano je da posebne svetlosne i zvučne znake daju vozila policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, kada su u pratnji vozila kojima je ona dodeljena.

Odredbom istog zakona propisano je da su vozila sa prvenstvom prolaza automobili policije, BIA, VBA, Hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i to kada daju svetlosne ili zvučne znake.

– Vozila sa prvenstvom prolaza su i ona koja prevoze lica lišena slobode. Zvučni i svetlosni uređaji se ne smeju ugrađivati i upotrebljavati samo na vozilima namenjenim da vrše pratnju, odnosno na vozilima sa prvenstvom prolaza – navedeno je u zakonu.

Inače, u prethodnom periodu je bilo dosta slučajeva korišćenja blinkera. Njihova cena na jednom sajtu za prodaju polovnih automobila je 15 evra. U zakonu je predviđeno da će se kaznom od 60.000 do 800.000 dinara kazniti pravno lice čija vozila imaju blinkere, a od 30.000 do 200.000 dinara preduzetnik za isti prekršaj. Vlasnik vozila koje ima blinkere mimo zakona može da ide u zatvor do 30 dana ili da plati od 20.000 do 40.000 dinara.

KOMENTARIJedan komentar

  1. I Love persida says:

    Plata nije dovoljna pa mora i da se peca radi prehrane porodice. A mi ostali imamo samo običan štap i kanap.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *