Vulin: Sporazum neće važiti ako Euleks ode

Vulin: Sporazum neće važiti ako Euleks ode

26 jula 2013

aleksandar-vulinDirektor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da ni jedan sporazum ne važi ako nema izvršne uloge Euleksa.

Vulin je, reagujući na usvajanje Rezolucije o ulozi Euleksa u Skupštini Kosova, izjavio da Euleks na Kosovo nije došao voljom Prištine, već voljom Saveta bezbednosti UN-a i Republike Srbije i da sa Kosova može samo tako i da ode.

“Želim da upozorim i predstavnike institucija u Prištini, ali i medjunarodnu zajednicu da smo mi vrlo ozbiljni u svom stavu da ni jedan sporazum ne važi ako nema izvršne uloge Euleksa. Pomeranje i odlazak Euleksa bi za nas značilo da su sporazumi ništavni i za nas bi značilo da oni ne mogu da se sprovedu”, rekao je Aleksandar Vulin.

Direktor vladine Kancelarije za KiM, koji je danas u Prizrenu u manastiru sv. Arhangela prisustvovao proslavi manastirske slave, naglasio je da Srbija Kosovo ne priznaje zbog čega Euleks mora da postoji u pokrajini.

Prisustvujući manastirskoj slavi, Vulin je poručio i da će država Srbija učiniti sve da se život ovde vrati, da crkva i država na Kosovu i Metohiji funkcionišu kao jedno i da medju njima nema sukoba i rasprava.

“Država će učiniti sve da crkve obnovi, jer tamo gde ima crkve ima i našeg naroda“, rekao je Vulin i naglasio da će biti obnovljen manastirski konak u Sv. Arhangelima gde su obeležavanju manastirske slave prisustvovali Srbi iz Sirinićke Župe, drugih delova Kosova i iz Crne Gore.

Vulin je podsetio da je manastir Sv. Arhangela rušen nekoliko puta u svojoj istoriji, a da se poslednji put to dogodilo 2004. godine, prethodno 1999. godine i “svaki put kada ovde nije bilo Srba”. “Obnovićemo život, kad se život bude ovde obnovio vratiće se Srbi a države Srbije ovde ima tačno onoliko koliko ima Srba. Ne predajemo se i ne napuštamo ovaj kraj, bez obzira što sada ovde nema Srba u velikom broju i što je Prizren zapusteo što se Srba tiče“, rekao je Vulin.

On je naglasio da je “dovoljan i jedan srpski život da bi država Srbija bila prisutna i da će Srbije u pokrajini biti onoliko koliko se budemo izborili za nju“, i objasnio da je obnova konaka u Arhangelima “borba za Srbiju ovde”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *