VULIN: Srbija šalje poruku mira

VULIN: Srbija šalje poruku mira

20 aprila 2014

vulin2Ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i Nebojša Rodić prisustvovali su ponoćnoj uskršnjoj liturgiji u manastiru Devič kod Srbice na severu Kosova.

Vulin je nakon liturgije izjavio da Srbija šalje poruku mira i da očekuje da i Priština i međunarodna zajednica ispune svoje obaveze a prva i najvažnija je bezbednost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji pa onda povratak raseljenih.

„Na današnji veliki praznik Srbija šalje poruku mira, a da je ta poruka shvaćena i da je primljena znaćemo kada svi Đakovčani budu mogli da slave svoje praznike bez straha da će ih neko kamenovati i kada budu mogli da uđu u svoj grad bez pratnje“, rekao je ministar Vulin.

Da je poruka mira shvaćena i prihvaćena znaćemo kada se manastir Devič više ne bude štitio ovolikom bodljikavom žicom, kada ne bude bilo razloga za to i kada proterani Srbi budu mogli da se vrate u svoje domove i uživaju u slobodi i svojoj imovini, dodao je on.

Srbija šalje poruku mira, rekao je Vulin i podsetio da je prošlo godinu dana od kako je Srbija potpisala Briselski sporazum i „učinila sve što je od nje traženo i sve na šta se obavezala u procesu normalizacije života na KiM“.

Očekujemo da i svi ostali ispune svoje obaveze i Priština i međunarodna zajednica, kazao je Vulin ističući da je prva i najvažnija bezbednost za sve Srbe na KiM, pa onda povratak svih proteranihi raseljenih.

„Da bi povratka bilo i da bi se Srbi osećali bezbedno oni moraju da budu deo života na KiM, a da bi to bilo moguće oni moraju da imaju pravo da glasaju sa svojim dokumentima, kao i ranije“, poručio je ministar Vulin.

To će biti dokaz da je poruka mira koju Srbija i noćas šalje ozbiljno shvaćena i prihvaćena, rekao je on i čestitao svim vernicima Vaskrs uz želju „da sledeći deći dočekamo u boljoj i mirnijoj situaciji“.

Osim ministara Vulina i Rodića ponoćnoj litirgiji u manastiru Devič koju je služio stavrofor Milija Arsović, prisustvovali su načelnici okruga Vasa Jelić i Vinka Radisavljević, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, predsednik „Srpske“ Vladeta Kostić i oko 70 vernika iz Kosovske Mitrovice.

Manastir Devič podigao je despot Đurađ Branković oko 1434. godine i nalazi se u Drenici pet kilometara južno od Srbice na severu Kosova.

Manastir je u martovskom nasilju 2004. godine spaljen, a uništavan je i 1999. godine. Ovaj manastir u kome žive monahinje danas čuvaju pripadnici Policije Kosova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *