Vulin: Srpske državne institucije pretapaju se u „kosovske“ po želji

Vulin: Srpske državne institucije pretapaju se u „kosovske“ po želji

16 jula 2013

aleksandar-vulin-l1Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je u Zubinom Potoku da će srpske sudije i tužioci, koje to budu želeli, biti integrisani u novi kosovski pravosudnim sistem, te da je na isti način, u skladu sa briselskim sporazumom, rešeno i pitanje policijskih stanica.

Vulin je naglasio da je ovo obaveza Beograda iz briselskog sporazuma, koja je ispunjena, i sada je na Prištini da do 1. septembra uspostavi novu pravosudnu mrežu na Kosovu i Metohiji, a to znači osnovne sudove, apelacioni sud i mrežu tužilaštva koja će pratiti šemu sudova.

„Ukoliko iz bilo kog razloga Priština ne bude uspostavila novu mrežu pravosudnih organa na severu Kosova postojeći sudovi će nastaviti sa radom“, rekao je Vulin i dodao da integracija važi za pravosuđe i za policiju.

Vulin je rekao da će biti integrisani svi koji to hoće, ali da zaposleni u pravosuđu neće biti primorani na ponižavajuće konkurse, niti će njihove biografije ili znanje proveravati oni koji nisu kompetentni.

On je potvrdio da srpske sudije i njihovi pravosudni organi na Kosovu i Metohiji od juče ne primaju predmete u krivičnoj stvari i pojasnio da će krivični predmeti koji su do 15. jula stigli u srpske sudove na Kosovu i Metohiji biti procesuirani u skladu sa srpskim zakonodavstvom i u srpskim sudovima.

„Ostali predmeti, koji se odnose na radne sporove, porodično, nasledno pravo i druge sporove biće primani i rešavani u skladu sa hitnošću“, kaže Vulin.

On je dodao da će biti rešavani i predmeti koji su do juče stigli na osnovu odgovarajućih odluka Visokog savjeta tužilaštva i Visokog savjeta sudstva.

On je poručio da nijedan Srbin ne treba da ide sa Kosova i Metohije, što je uslov njihovog opstanka.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *