ВУЛИН У ПЕКИНГУ: „Сви ви који сте признали Косово, размислите…“

VULIN U PEKINGU: „Svi vi koji ste priznali Kosovo, razmislite…“

25 oktobra 2018

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je u Pekingu da je, nakon što je bez odluke Saveta bezbednosti UN, NATO bombardovao Srbiju, međunarodno pravo umrlo.

„I sada postoje pritisci da se Kosovo primi u Interpol ili UNESKO. Kako bi Interpol mogao da sačuva svoj ugled ako podatke o narkodilerima bude delio sa Prištinom odakle dolaze najmoćniji narko klanovi“, upitao je Vulin u obraćanju na prvoj plenarnoj sesiji „Međunarodna bezbednost, nove ideje i pristupi“, na 8. Međunarodnom Sjangšan forumu u Pekingu.„Svi vi koji ste priznali Kosovo, kao posledicu sile, razmislite još jednom, jer sve ono što je urađeno mojoj zemlji, može biti urađeno i vama. Kada sila postane zakon, nikada nećete znati kada će se primeniti i na vas“, rekao je srpski ministar odbrane.

Skrenuo je pažnju i na to da se Srbija danas suočava i sa jednim posebnim izazovom koji je i najveća bezbednosna pretnja na Balkanu, a to je „Velika Albanija“.

„Da bi bila stvorena, ona mora da pocepa Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, pa i Grčku. Oni koji su mislili da se islamski terorizam može zasititi srpskim narodom, na putu su da ponove grešku. Ako se u dijalogu, koji hrabro i mudro, u ime Srbije sa Prištinom vodi predsednik Vučić, ne bude postiglo rešenje prihvatljivo za obe strane i ako se silom pokuša stvoriti ‘Velika Albanija’, onda će Balkan još jednom goreti. A taj požar neće goreti samo na Balkanu“, smatra ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, većina bezbednosnih pretnji koje danas pogađaju Evropu posledica su unipolarnog sveta kome je sila sama sebi opravdanje, što je dovelo do smrti međunarodnog prava.

„Ako ne oživimo međunarodno pravo, naš život neće biti vredan življenja“, poručio je Vulin na skupu na kome učestvuje na poziv ministra narodne odbrane NR Kine.

Ministar ističe da region Jugoistočne Evrope, kao i veći deo sveta, danas pogađaju islamski fundamentalizam, migrantska kriza i povratak unipolarnog mentaliteta, a da svi naši problemi mogu da stanu u jednu rečenicu – smrt međunarodnog prava.

Svoje izlaganje srpski ministar odbrane je zaključio rečima da se svi moramo suprotstaviti unipolarnom svetu ako želimo da ostanemo slobodni.

Ovogodišnji 8. Međunarodni Sjangšan bezbednosni forum okupio je oko 500 delegata iz 72 zemlje i međunarodne organizacije.

KOMENTARI3 komentara

 1. Nina says:

  Nakon ovakve prelepe govorancije kad se vrati kući gledaćemo vojne vežbe Vojske Srbije sa NATO-om. Onda će nam držati govore kako je to nama prijateljska alijansa i kako je to za nas korisno i dobro.

  • Nina says:

   Saradnju sa NATO-om, ne samo u vojnim vežbama nego u svim oblicima pravdaće po običaju onim vučićevim stavom da NATO nam je potreban da čuva Srbe na KIM, ali taj isti NATO pravi i Vojsku Kosova i Veliku Albaniju. Položaj Srba na KIM pogoršava se zbog svega što su Vučić i ekipa pristali u okviru Briselskih dogovora. Bez obzira na te veoma loše, štetne i neustavne poteze čuvaju samo Vučića i njegovu vlast, a Srbe na KIM ko šiša i neka im sudbina bude još gora i neizvesnija. Zašto narod uvek da plaća loše poteze političara?

 2. Velika Metla says:

  Ovo gHovedo priča protiv nato-a Kinezima,a obavlja vojne vežbe s tim istim nato-m????!!! Aloooooooo....V(O)ulino,nisu ti Kinezi sektaši iz "SNS"-a!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *