ВУЛИНОВ ПОТЕЗ „упалио аларм“ у ЕУ

VULINOV POTEZ „upalio alarm“ u EU

14 avgusta 2017

Srdačni sastanak Aleksandra Vulina i Sergeja Šojgua i svečano „zaklinjanje“ našeg ministra Vojske da dok je on ministar i Vučić predsednik Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, upalilo je alarm kod ambasadora i zastupnika EU integracija Srbije, saznaje „Blic“.

Samo dan nakon što je predsednik Vučić u razgovoru sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom konstatovao da je odnos sa Rusijom druga najveća glavobolja u odnosima sa EU, ministar Aleksandar Vulin se u Moskvi sreo sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Sastanak, održan na marginama Međunarodnih voljnih igara na kojima je Srbija učestvovala, prošao je u srdačnom tonu i dok smo sa ruske strane dobili protokolarni komentar o nastavku vojno-tehničke saradnje, Vulin je decidirano poručio da dok je on na čelu Ministarstva odbrane, a predsednik Vučić vrhovni komandant, Srbija neće u NATO, niti će uvesti sankcije Rusiji.

– Šojgu iskreno voli Srbiju i naš je prijatelj. Iskoristio sam priliku da mu još jednom zahvalim na principijelnoj poziciji Ruske Federacije kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji i da ga zamolim da se nadalje nastavi sa takvom politikom. Preneo sam i lične pozdrave Aleksandra Vučića, kao i poziv njegovom kolegi Putinu da prisustvuje obeležavanju stogodišnjice proboja Solunskog fronta. Pozvao sam i Šojgua da prisustvuje godišnjici oslobođenja Beograda 20. oktobra. Dok je Vučić vrhovni komandant Vojske i predsednik Srbije, a ja ministar odbrane, Srbija neće biti član NATO, nijednog vojnog saveza, baš kao što nikada nećemo uvesti sankcije Ruskoj Federaciji – rekao je Vulin.

Na sastanku je, takođe, potvrđena važnost opremanja vojske borbenim avionima, tenkovima i borbenim vozilima.

– Migovi iz Rusije stižu po planu, a sve administrativne procedure su urađene i ruska i srpska strana su ispunile šta je dogovoreno – rekao je Vulin.

– Srpska vlada ima jasno definisan evropski put, ali u Vladi sede ljudi koji su bliži talasnim dužinama iz Moskve i na taj način se sprovodi politika vojne neutralnosti. Ipak, ministri poput Dačića i Vulina često idu malo dalje u svojim izjavama ljubavi Rusiji, što zabrinjava zvaničnike iz Brisela. Tako je bilo i sa nedavnim izjavama Vulina – kaže za „Blic“ predstavnik jedne ambasade iz zemlje EU koji je hteo da ostane anoniman.

Reč analitičara

Dušan Janjić izjavu Vulina o sankcijama vidi kao neodgovornu zbog evropskog puta Srbije. Uz to, smatra da bi ona mogla biti pogažena već iduće godine.

– Otvaranje poglavlja 31, koje se tiče spoljne politike, što bi moglo da se desi već dogodine – moglo bi da znači da će ministar pogaziti svoju reč o neuvođenju sankcija. Jedino što bi moglo da spreči takav razvoj događaja je pomirenje EU i Rusije, ili da Srbija napusti evropski put. Takođe, sankcije uvodi Skupština na predlog Vlade, a ne ministar vojni, koji u ovom slučaju nije pozvan da se izjašnjava o tome – kazao je Janjić za „Blic“.

Vulinova kategorična ocena o NATO i sankcijama predstavlja prognozu koju političari po pravilu nerado daju.

– Takvu odluku donosi Skupština i ministri su dužni da je poštuju. Moraju da je prihvate ili da daju ostavke. Takođe, neobično je da ministar govori u ime predsednika države. Drugo: ako je naš najviši cilj ulazak u EU, onda to znači da svi drugi moraju biti stavljeni po strani. Treće: poznato je da ne samo Vulin, nego i ministar Nenad Popović više naginju ka Rusiji. Nije sporna činjenica da je Vlada očigledno heterogena, ali da li su ministri stavili u zagrade svoje partijske programe ili smatraju da paralelno sa politikom Vlade mogu da imaju i druge ciljeve? – pita se Vladimir Goati.

Tri pokazatelja ruskog uticaja

1. Odlazak Patruševa

„Soko iz Kremlja“ sleteo je na Balkan kao novi “specijalac” koji bi trebalo da zaustavi trend okretanja leđa Rusiji, koji je intenziviran izborom nove makedonske vlade i pristupanjem Crne Gore NATO.

2. Imunitet za ruske humanitarce

Ubrzo nakon što su NATO diplomate u Srbiji dobile “specijalni status”, iz proruskih krugova u Srbiji, ali i od zvaničnika te zemlje sve se glasnije govori o zahtevu da se iste privilegije daju i zaposlenima u Ruskom humanitarnom centru u Nišu.

3. Popović za ministra

Po prvi put od obnavljanja nezavisnosti, Srbija u svojoj vladi ima ministra bez portfelja koji se bavi isključivo vezama sa Moskvom. Reč je o Nenadu Popoviću, koji se zvanično bavi razvijanjem ekonomskih i društvenih veza sa Rusijom.

EU put Srbije do više posla i više šansi

Strateški cilj Vlade Srbije i unutrašnjepolitički u smislu razvoja, reformi i višeg standarda građana, ali i spoljnopolitički jeste pristupni proces Srbije u EU, izjavila je juče ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Ona naglašava da je politički avanturizam onih koji kažu da nije legitimno biti na EU putu, ali im je legitimno da više brane i budu eksponenti interesa nekih drugih aktera nego srpskih, već dešifrovan kod kvazipatriota koji samo znaju za šta nisu, ali slabo im ide da objasne za šta jesu.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *