Wall Street Journal: САД се активно припремају за могући војни сукоб са Кином

Wall Street Journal: САД се активно припремају за могући војни сукоб са Кином

27 маја 2024

СЈЕДИЊЕНЕ Државе се активно припремају за могући сукоб са Кином, објавио је Wall Street Journal.

Амерички лист је навео да су током маја амерички и филипински маринци у тој функцији извели вежбе на малим острвима у близини Тајвана.Открио је да су то биле вежбе „на тешко доступним, удаљеним местима” које су откриле многе проблеме. Јер, нека од тих острва имају авионске писте, а друга имају само мале хелиодроме. Нека „удаљена подручја“ немају ни путеве довољно широке за превоз радарских станица и ракетне батерије.

Wall Street Journal указује да је ипак највећи проблем то што америчка и филипинска војска немају мале бродове за премештање маринаца и њихове опреме између острва. Штавише, да су планови за производњу таквих бродова одложени, а њихова изградња још није почела.

Војни врх САД је притом свестан да су хеликоптери за Кинезе „видљивији“, а још носе знатно мање терета.

Wall Street Journal посебно указује: „Кинески импресивни ракетни арсенал и дронови свих класа и величина такође изазивају забринутост“.

Средином маја је британска новинска агенција Reuters објавила да су америчка и тајванска морнарица у априлу извеле „заједничку неформалну вежбу на Пацифику“.

У ту вежбу је било укључено шест ратних бродова са обе стране, укључујући фрегате и бродове за снабдевање и подршку.

Вашингтон и Тајпеј проширују војну сарадњу свих последњих година, а Пекинг одговара војним вежбама у близини острва.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad5 says:

    opet će da vode rat na 2 fronta,Eu je zadužena da "obuzdava" rusiju a za to vreme amerika se sprema za nuklearni udar po kini pošto kina nema toliko jake nukelarne i strateške efektive,i računaju da se obračunaju sa rusima kaa unipte kineze,i takodje računaju da rusis neće nuk.regovati u slučaju američkog solo napada na kineze i da neće lansirati svoj arsenal...ako se to desi vrlo verovatno imamo pred sobom totalni nuk.rat,a te bajke gde sa svu kunu kako neće bacati bombe su samo bajke,kad krene krenuće naglo i biće žestoko...situacija je sve gora i gora kako na dalekom istoku tako i u istočnoj evropi,i sve je više zategnuto uže,kad će da pukne nezna se ali to nije daleko ako ovako nastave a verovatno će nastaviti...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u