Wall Street Journal: Западни лидери зазиру од Трамповог повратка у Белу кућу

Wall Street Journal: Zapadni lideri zaziru od Trampovog povratka u Belu kuću

29 avgusta 2023

SAVEZNICI Vašingtona širom sveta strahuju od mogućeg povratka Donalda Trampa na mesto predsednika SAD, jer smatraju da bi njegove akcije mogle da izazovu svetski trgovinski rat i unište NATO, ocenio je Wall Street Journal.

List američkog krupnog kapitala ne krije previše:

„Do predsedničkih izbora u SAD je još više od godinu dana, ali saveznici i protivnici širom sveta već su počeli da razmišljaju, neki čak i da planiraju, povratak Donalda Trampa u Belu kuću… Mogućnost da bivši predsednik pobedi na izborima sledeće godine čini svetske lidere nervoznim“.Dodatno je naglasio da američki saveznici smatraju Trampa „haotičnim liderom koji ima malo interesa za razvoj dugoročnih veza i suprotstavljanje ruskom i kineskom ekspanzionizmu“.

Zvaničnici sa kojima je Wall Street Journal razgovarao strahuju da će Tramp izazvati globalni trgovinski rat. Napominju da je bivši američki predsednik već zapretio da će uvesti nove carine na svu robu koja se uvozi u SAD, što će pogoditi ne samo protivnike već i američke saveznike.

List naglašava da Rusija i Kina vide potencijalnu korist u reizboru Trampa, kojeg vide kao lidera spremnog na nagodbe, spremnog da sklopi niz sporazuma za ublažavanje tenzija u Ukrajini i na Tajvanu.

Osim toga, Tramp je zapretio da će povući SAD iz NATO ako bude ponovo izabran.

Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton veruje da je taj potez gotovo neizbežan ako se republikanac vrati u Belu kuću.

U tom kontekstu, vlade nekih zemalja nastoje da u svoje zakone ugrade obaveznu vojnu pomoć Ukrajini ako Tramp bude izabran i odluči da smanji podršku Kijevu.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *