WALL STREET JOURNAL: Обустава Северног тока покренула је најгори сценарио за Европу

WALL STREET JOURNAL: Obustava Severnog toka pokrenula je najgori scenario za Evropu

9 septembra 2022

Obustavljanjem ruskog gasovoda Severni tok implementiran je najgori scenario za evropske zemlje. Ovo navode autori američkog lista The Wall Street Journal.

Novinari su primetili da su posle najave zatvaranja Severnog toka cene prirodnog gasa i struje prvo skočile za trećinu, a potom porasle za više od deset odsto.To je dovelo do 20-godišnjeg rekordnog pada evra, u budućnosti bi rast cena na istorijski visoke nivoe mogao da dovede do veće inflacije, osiromašenja potrošača i pritiska na energetski intenzivne industrije koje doživljavaju talas zatvaranja fabrika.

Evropske države pokušavaju da ublaže energetski udar izazvan obustavom isporuke gasa iz Rusije.

Nemačka je produžila rad dve nuklearne elektrane koje su prethodno bile zatvorene, a takođe je izdvojila 65 milijardi dolara za podršku ugroženim domaćinstvima i preduzećima.

Francuska je rekla da će otključati bitno usko grlo u evropskim tokovima gasa, što će joj omogućiti da izvozi gas u Nemačku u zamenu za snabdevanje električnom energijom.

„Ključni cilj je obuzdavanje divljih poteza na tržištima električne energije koji primoravaju evropska preduzeća na gašenje. Opcije uključuju mere za privremeno ograničavanje cene uvoza gasa, uključujući i one koji se koriste za proizvodnju električne energije, kao i ograničavanje prihoda obnovljivim, nuklearnim i hidroenergetskim kompanijama iz niskih operativnih troškova. Prihodi koji prelaze određeni nivo biće povučen i preraspodeljen među potrošačima“, piše WSJ, pozivajući se na dokumente dostupne urednicima.

Istovremeno, novinari naglašavaju da je Brisel svestan da su ranije najavljeni planovi za postavljanje „plafona cena” ruskih ugljovodonika sposobni da prekinu sve energetske veze sa Rusijom.

Jedan od pristupa koji izvršna vlast EU izgleda ozbiljno razmatra jeste ograničavanje cene preostalog uvoza ruskog gasa, što će zaustaviti isporuku gasa u blok“, napominju autori.

Ministri finansija G7 potvrdili su 2. septembra plan za uvođenje „ograničenja cena” ruske nafte i pozvali „sve zemlje” da se pridruže inicijativi. Ranije je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao da je cilj Evropske komisije da primeni ograničenje cena do 5. decembra 2022. za sirovu naftu i do 5. februara 2023. za naftne derivate iz Rusije.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Novak istakao je da je ideja o ograničavanju cene nafte iz Rusije potpuno apsurdna i da Moskva neće isporučivati naftu i naftne derivate onim zemljama koje to podržavaju. On je dodao da će uvođenje ograničenja na cene ruske nafte uništiti tržište, a drugi proizvođači takođe ne reaguju pozitivno na takvu inicijativu.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Strsljen says:

    OVO SAMO ZAPADNI KENJATORI UCENJIVACI MOGU DA SMISLE... KUPUJU ONI NAFTU OD RUSA AL CE ONI I DA ODREDE I OGRANICE CENU... HAHAHAH... PA ETO I JA ODREDJUJEM CENU ZA JEDNOG BMW 530 IX M5... 932EURA I DOSTAVU PLACA DILER BMW.... MOLIM. Koliko su zalosni... Tupavi i bolesni u glavu sve vise pocinju da mi budu brutalno neodoljivo smesni.

  2. Milutin says:

    Ceo svet, a trenutno posebno svetski proizvođači energije, će se usprotive ovoj nakaradnoj ideji Zapada. Jer koliko sutra bi i oni došli na udar. To je čisto globalistička ideja raspolaganja svim resursima sveta po povoljnim cenama za Zapad. Svoj sunovrat, Zapad sada hoće da spreči maksimalističkim merama usredsređeni za njihov opstanak. Idu na sve ili ništa. U svojim glavama oni sebe vide kao superiornu klasu i nezamislivo je za njih da budu izjednačeni sa ostatkom sveta. Sveta koji misli srcem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *