Washington Post: Украјина ће опстати као држава само ако победи

Washington Post: Ukrajina će opstati kao država samo ako pobedi

14 januara 2023

AKO Ukrajina ne uspe da preokrene tok rata i ne pobedi u 2023-oj – uslediće dugotrajan sukob u kojem će pobediti Vladimir Putin – ocenio je američki dnevni list Washington Post.

Navodeći da su SAD Ukrajini za ratovanje u 2023-oj već obezbedile 45 milijardi dolara, vašingtonski list navodi da stručnjaci, sa kojima je razgovarao, smatraju da Ukrajinu, iako ima podršku kolektivnog Zapada, čekaju novi problemi.Washington Post apostrofira četiri od njih:

1. Rusija se ukopala na odbrambenim pozicijama, a njena vojska je u Ukrajini pojačana sa najmanje sto hiljada mobilisanih.

2. Svi uspesi Ukrajine tokom 2022. zasnovani su samo na greškama Rusije, koje se odsada neće ponovljati.

Publikacija pobedu Ukrajine naziva uslovom da opstane kao država.

3. Odlučujuće pitanje će biti koja će strana prva ostati bez municije (američki list u ovo upliće omiljenu tvrdnju ukrajinskih i zapadnih medija o „raketima koje Rusiji ponestaju“.

4. Čak i sko se linije fronta ne promene značajno u narednoj godini, dalja sudbina Kijeva će postati još „sumornija“.

Jer, ukrajinska vlada će morati da drži stotine hiljada vojnika duž linije fronta od oko 600 milja, dok njena ekonomija nastavlja da se raspada.

Takođe, vremenom će se iscrpljivati i ofanzivne mogućnosti Ukrajine – zbog smanjenja broja iskusnih vojnika.

Nasuprot tome, Rusija će imati šansu da obnovi svoju ekonomiju i borbene sposobnosti kako bi u budućnosti krenula u ofanzivu.

„Ako Putin može ovo da pretvori u višegodišnji rat iscrpljivanja, verovatno će izbaciti Ukrajinu iz sedla“.

(Fakti)

KOMENTARI12 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Obavezno, samo što nisu ušli u Moskvu. Lože ih samo zvoni, a oni se primaju.

 2. Pa da pocnemo says:

  Da li Ukrajinci i NATO misle da mogu da pobede? Amerika Ukrajnu sprema od 2014. godine za rat sa Rusijom, Rusija se sprema za NATO i Ameriku sa saveznicima od 2000te godine!!!!

  • Pa pa says:

   Nije pitanje hoce li Rusija pobediti Ukrajnu, vec hoce li tu stati!!!!

   • Velika Metla says:

    Pa pa..., neće stati. Rekao im je Putin da satanisti zvani nato povuku svoje horde na status 1997. godine, ili će to Rusi uraditi. Nema stajanja.

  • Filip says:

   Da li to Amerikanci brinu da će ostati bez plena.

 3. Gagi says:

  Svetski planeri haosa i nesrece ce gubitkom Ukrajine doziveti tezak kolonizatorski poraz. Bas su lepo projektovali i omislili novi nacin za okupaciju drugih naroda, novu samounistavajucu revolucionarnu tkzv. komunisticku ideologiju. Pod tim nametnutim jarmom su drzave razvaljivane i usitnjavane do nestanka i potpunog unistenja. Sve se identicno desavalo i sa nama. Nas Srpski prostor i prostor Rusije su dve strane iste novcanice, Kina sa Tajvanom takodje. Gde god je nasilno uveden komunizam, tu je morala da postoji glad i los revolucionarni standard. Naravno, sve sto je sirovinski vredelo, besprekorno se odlivalo na zapad. Izgleda mi, Rusi su se najzad probudili iz zimskog sna i danas ginu za svoju veru i duhovnu sustinu. Da su se pitali njihovi tajkuni i lopurde, jos bi oni bili u bratskom zagrljaju sa zapadom, nista od ove nesrece se ne bi dogadjalo. Verovatno bi do sada skoro cela Rusija bila rasprodata zapadnim multinacionalnim kompanijama, Rusi bi pod novim kolonijalizmom ziveli kao u raju. Pobedom Rusa nad vestackom drzavom Ukrajinom, kida se davno smisljena kolonijalna komunisticka pupcana veza sa ovim "savremenim" kolonijalizmom. Kod nas je sve drugacije, stari kolonizatorski namesnici su novi kolonijalizam prihvatili sa opstim odobravanjem i ushicenjem, nase tajkune (njih) nema ko da postroji.

 4. SlavenoSerbija says:

  znači NEĆE

 5. Beli Orao says:

  Neki sanjaju pobjedu a kolaps im je pred vratima !

 6. test01 says:

  Ukri gube drzavnost - po zasluzi. Tuzno je sto gine nevin narod... Zapad to sve veseli, ide tacno onako kako su hteli, slavenski narod se ubija medjusobno na svojoj teritoriji

  • Velika Metla says:

   test01, naravno da je žalosno što se Sloveni međusobno tamane, ali za to ne možemo zapad optužiti, jer zapad nije kriv što ima mnogo glupih Slovena koji nasedaju na zapadne laži, prevare, podmetanja..... . Što jes..., jes...!

 7. milorad5 says:

  ukrajina se već raspala,samo je broj izbeglica dovoljan da jednostavo ta država neće moćida funkcioniše.Gde su poginuli i osakaćeni radno i vojno sposobni,a gde je potpuno rasulo ekonomije,gde je razaranjeJednostavno,dobili ili izgubili rat ukrajina je završila priču.Krnuće cepanje po etničkim i verskim šavovima,čak i da se DANAS prekinu borbe i rusis se POVUKU,ukrajina je uništena kao jedinstvena država.Eno lešinari već oštre zube na zapadnim granicama za svoje prarče ukrjainsog kolača,a rusi se će zeti SVE što misle da im sa pravom pripada to je sigurno.Otprilike svako svom jatu ide iz te nesrećne države.

 8. Nine says:

  Pre no što je počeo rat u Ukrajini najpoznatiji islamski eshatolog Imran Nazar Hosein, koji je objavio više knjiga, tumačeći Kuran, boravio je na ovim prostorima, posećujući Srbiju i BiH, i gostujući na više televizija, izjavio je da Zapad sprema rat protiv Rusije. Apelovao je na pravoslavce i muslimane sa ovih prostora da ne nasedaju na zapadnu propagandu i ubijaju se međusobni, radi tuđih interesa. Izjavio je da je nuklearni rat neizbežan te da će Rusija izaći kao pobednik iz tog rata. Po njegovom tumačenju svetski rat će započeti sukobom između Turske i Grčke zbog spora oko morskog pojasa, što se već događa. Izjavio je da će Istanbulu biti vraćen naziv Konstantinopolj, a Sveta Sofija (Aja Sofija), koja je prvo bila pretvorena u muzej, a danas u džamiju, biće vraćena hrišćanima. Ko ga nije gledao ima više njegovih video priloga na Jutjubu, pa bi bilo korisno da pogledaju. Kako je sam izjavio ne bi voleo da doživi rat kakav vidi da će se dogoditi. Nažalost malo je onih koji su shvatili šta ovaj učenjak predviđa te gube glave za tuđi interes.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *