WIKILEAKS ОТКРИВА: CIA стоји иза удара на Русе

WIKILEAKS OTKRIVA: CIA stoji iza udara na Ruse

14 novembra 2017

WikiLeaks: CIA je napisala kod za imitiranje ruskog antvirus giganta “Kaspersky Labs“

WikiLeaks je objavio da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) stvorila zlonamerni softver koji bi mogao da hakuje i imitira druge programe i sertifikate.

WikiLeaks je objavio kod CIA-inog malvera, napominjući da je hakerski alat ove agencije kreiran sa namerom da se imitiraju antivirus programi ruske kompanije Kaspersy Lab.

CIA-in kod, poznat kao Hive, dizajniran je da špijunira korisnike prikrivajući svoje sumnjivo ponašanje kao redovnu operaciju drugog programa.

Multiplatformski hakerski paket “Hive“ je mogao da imitira postojeće entitete kako bi se sakrio sumnjiv saobraćaj od korisnika koji se špijuniraju.

Zbog toga bi se esktrakcija informacija pogrešno pripisala imitiranoj kompaniji, a najmanje tri primera u kodu pokazuju da “Hive” može da imitira rusku kompaniju Kaspersky Lab.

“Ako ciljana organizacija pogleda mrežni saobraćaj koji izlazi iz njihove mreže, najverovatnije će to pogrešno pripisati organizacijama koje nisu umešane, i čiji su identiteti imitirani“, naveo je WikiLeaks u saopštenju.

WikiLeaks je počeo da objavljuje dokumente o “Hive-u” u aprilu ove godine, razotkrivajući elaborat paketa malvera koji CIA koristi za hakovanje, snimanje pa čak i kontrolu modernih visoko tehnoloških uređaja širom sveta. “Kaspersky Lab” su u više navrata američki zvaničnici optuživali da su umešani u navodno hakovanje američkih predsedičkih izbora.

U septembru je američko Ministarstvo unutrašnje bezbednosti (DHS) naredilo svim vladinim agencijama da prestanu da koriste proizvode ove kompanije i da ih uklone sa računara, navodeći rizike bezbednosti informacija koje predstavljaju Kasperski proizvodi za federalne informacione sisteme.

Kaspersky Lab je u više navrata negirao saradnju sa bilo kojim vladinim entitetom, uključujući i Rusiju, navodeći da se njihovi proizvodi jednostavno ne mogu koristiti za špijuniranje jer im nedostaje bilo kakava funkcionalnost izvan one koju reklamiraju. Ova kompanija je čak prošlog meseca otvorila svoje izvorne kodove kao bi se sprovela nezavisna revizija.

Webtribune.rs

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Ajdeeeee....?*?*?* Ma ko bi to rekao? Ccccccc.......!!!

  2. R.Srpska says:

    A sta ocekivati od anglosaksonskih lazova i propalica nego da lazu????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *