WikiLeaks: САД знале да Катар и С. Арабија подржавају Исламску државу

WikiLeaks: SAD znale da Katar i S. Arabija podržavaju Islamsku državu

6 juna 2017

Sjedinjene Države su svih poslenjih godina znale da Katar i Saudijska Arabija novcem i oružjem pomažu Islamskoj državi –  o ovome svedoče pisma Hilari Klinton koja je objavio WikiLeaks.

U pismu sa naslovom „Izvori, uključujući zapadne obaveštajne, špijunažu SAD i izvore u regionu“, koje je Klintonova u avgustu 2014-te uputila savetniku Baraka Obame Džonu Podesti, naglašava se da Vašington treba da izvrši pristiak na vlade Katara i S. Arabije koje finansijama i materijalno-tehnički ilegalno podržavaju Islamsku državu i druge radikalne suntske grupacije u regionu“.

S obzirom da je trenutno samo Katar, sa kojim je zbog toga osam zemalja prekinulo diplomatske odnose, proglašen za državu koja podržava terorizam – izgleda da je tokom posete Donalda Trampa regionu bilo dogovoreno da se krene u likvidaciju Islamske države, a da se na optuženičku klupu izvede samo režim u Dohi.

Ako se ima u vidu da su Amerikanci stvorili Islamsku državu, a i podržavali svih proteklih godina i nju i Al Kaidu, svi su izgledi da će „kolektivna krivica“ biti svaljena na Katar.

U svakom slučaju, s obzirom na to da su Rusija i Iran, uključivanjem u rat na strani Sirije potpuno poremetili planove Vašingtona, Rijada i Ankare, i da se pokazalo da Islamska država više ne može da obori režim u Damasku – Amerikanci i njihovi regionalni saveznici iznuđeno prave nove kombinacije. A u njima, očito, nema mesta ni za Katar ni za Islamsku državu.

Ona, naravno, neće biti potpuno uništena već pretvorena u „građevinski materijal“ za nešto drugo…

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Ko bi rekao.

  2. hristina says:

    Za nauk svima koji misle da su im SAD saveznici i da im zele dobro. Katar, i pored najvece americke baze na Bliskom istoku iz koje se bommbarduje imSirija i Irak - Al Udeid, placa neposlusnost! Ugovor-mamut sa Iranom, o najvecem nalazistu prirodnog gasa na svetu, South Pars, je najveca krivica Katara! Sad mu tovare i osnivanje i finansiranje DAES-a, Al Kaide i svakog terorizma na kugli zemaljskoj! Kako se usudjuje Katar da gleda sebe i svoj interes saradjujuci sa siitskim Iranom!? Dobra lekcija!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *