За 32 године фестивала „Српско перо“ 6.000 књижевних радова

Za 32 godine festivala „Srpsko pero“ 6.000 književnih radova

22 juna 2017

Tradicionalni festival mladih pisaca „Srpsko pero“, koji je iznedrio poznata književna imena Srbije, održaće se od 21. do 23. juna u Narodnoj biblioteci u Jagodini, pod pokroviteljstvom grada.

Dobitnik „Srspkog pera“ za ovu godinu je mladi pesnik iz Pirota Andrija Stanulović.

Za 32. godine, koliko se održava, a počeo je kao „Majsko pero“, na njemu se okušalo oko 3.000 mladih pisaca do 35 godina starosti, sa oko 6.000 pesama, priča, eseja, međužanrovskih ostvarenja, konkurišući za nagradu „Srpsko pero“, izjavio je danas Tanjugu umetnički direktor festivala novinar i književnik Bajo Džaković.

„Srpsko pero“ je postala veoma popularne književna manifestacija i ugledna ne samo među maladim piscima iz Srbije i dijaspore, koji pišu na srpskom jeziku, već i među starijima tako da se već godinama smatra jednom od najprestižnijih u Srbiji, istakao je Džaković.

Godišnje za ovu nagradu konkuriše do 200 pisaca sa po 300 do 400 radova, dodao je Džaković.

Nagrade „Srpsko pero“ otišle su u Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Valjevo, Kuršumliju, Dimitrovgrad, Kraljevo, Zemun, Jagodinu, Užice, Smederevo, Podgoricu, Sremsku Mitrovicu, Čajetinu, Banja Luku, Prijedor, Mostar…

Uz dodelu nagrade „Srpsko pero“, koja se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa, festival prate pesnička posela, književni portreti, promocije novih knjiga, okrugli stolovi, izložbe, štampaju se zbornici sa 30 najbolji radova pristiglih te godine na konkurs po oceni žirija, objasnio je Džaković.

Na festivalu se od 2000. godine dodeljuje i nagrada „Zlatni orfej“, „Za savremeni pečat i trajno prisustvo u srpskoj kulturnoj baštini“, a među onima koji su je dobili su Matija Becković, Ljubivoje Ršumović, Slobodan Rakitić, Petar Pajić, Sloboda Žikić, Miroslav Dimitrijević, Miljurko Vukadinović…

Dobitnici „Zlatnog orfeja“ za ovu godinu su dr Mileta Marković iz Zagreba i Mile Lazarević iz Chuprije.

Festival će početi 21.juna promocijom novih knjiga Rade Stefanović, Radivoja Ristića, Nenada Stefanovića… o kojima će, govoriti Džaković i Milun Vasić uz nastup kantautora Nenada Stefanovića.

Drugog dana, 22.juna, biće održano tradicionalno „Vidovdansko veče“, posvećeno Boju na Kosovu a učestvuju pisci iz Pomoravlja i Srbije.

Festival će se završti, 23. juna, uručivanjem nagrada.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *