cg-PODGORICA--NATO_620x07979Ako i ove godine izmakne poziv iz Velsa za članstvo Crne Gore u NATO, to bi bio najteži udarac državnoj politici koju personifikuje koalicija DPS-SDP. Jer, prošle godine „bačeno“ je 200.000 evra, koliko će i ove, pa novi kiks za režim značio bi potop! Zbog toga su rešili da na noge dignu sve državne institucije, nevladin sektor, partije, čak i decu ne bi li došli do cilja. Intenzivna kampanja počinje ovog mesca (mart) i trajaće do kraja godine, kada će se opet u Velsu odlučivati o pozivu za članstvo u tu vojnu alijansu.

– Imaćemo kampanju koja će biti osmišljena tako da svim građanima objasnimo zašto je dobro da Crna Gora postane deo NATO saveza, poručuje Vesko Garčević, nacionalni koordinator.

Predsednik Mirovnog pokreta „Ne u rat, ne u NATO“ Gojko Raičević kaže, za „Novosti“, da je Vlada Crne Gore ulažući ogromna sredstva poreskih obveznika i do sada sprovodila agresivnu NATO kampanju, pa je ipak doživela fijasko.

– Zato je i smenjen njen koordinator za NATO integracije Nebojša Kaluđerović. Sva istraživanja, uključujući i vladina, govore o kontinuiranom porastu broja građana koji su protiv ulaska Crne Gore u ratni i osvajački Severoatlantski savez. Kampanja vlade je bila prljava, bleda, neargumentovana, usiljena, i zato je doživela poraz – kaže Raičević.

Naš sagovornik podsećanje da se sve dešava u času kada rezultati istraživanja ne idu naruku NATO promoterima, jer je raspoloženje građana protiv te vojne mašinerije.

– Vlada je dobila „po ušima“ od svojih zapadnih mentora zbog pada raspoloženja građana koji su za NATO, i sad je na sceni pokušaj rehabilitacije zbog takvog stanja, i to po svaku cenu. S druge strane, Milo Đukanović i njegova ekipa jedino još u NATO videnadu koja bi ih zadržala na političkoj sceni. Oni NATO vide kao „šlauf“ koji će ih spasti političkog i moralnog brodoloma i sunovrata. Ali će, s druge strane, eventualni ulazak Crne Gore u NATO u isto vreme za građane biti ukrcavanje na „Titanik“ na kome nema nikakve opreme za spasavanje – kaže Raičević.

Režim bi, kaže sagovornik „Novosti“, rado da se nađe pred vratima NATO, ali je njen problem što ta alijansa neće tamo gde je nepoželjna.

– U NATO znaju da će u Crnoj Gori biti tretirani kao neprijatelji i agresori ukoliko ovde dođu mimo volje naroda. Raduje me, i pored materijalne bede u koju ih je dovela ova vlast, spoznaja kod građana Crne Gore da je NATO okupaciona i osvajačka vojna mašinerija. Mi iz Mirovnog pokreta odavno smo raskrstili sa nedoumicama vezano za tu zločinačku organizaciju. NATO je agresor, a NATO vojnik na tlu Crne Gore okupator.

PROBLEM SU GRANICE

– Nerešeno pitanje granica dodatno opterećuje evroatlantske integracije Crne Gore.Zvanična Podgorica ima problem razgraničenja sa državama u okruženju gde su smeštene NATO trupe. Hašim Tači i Albanci iz okupirane južne srpske pokrajine traže deo, BiH hoće Sutorinu, dok Hrvati traže Prevlaku. Jedino sa Srbijom nema problema, – kaže Gojko Raičević.

REFERENDUM

Na pitanje da li je referendum jedino rešenje da se pitanje oko članstva Crne Gore u NATO reši, Raičević odgovara:

– Pre svega Crna Gora nije pozvana u članstvo u NATO, već DPS i SDP. Ako stigne takav poziv, referendum je za narod jedino rešenje. I neka prelomi hoće li se potčiniti onima koji su im državu surovo bombardovali 1999. godine i na taj način prihvate okupaciju – ili ne. Ukoliko se odluka bude donosila u Skupštini Crne Gore, vlast će morati da preuzme ogromnu odgovornost zbog događaja koji bi mogli uslediti.