Za bolest Vojislava Šešelja znali samo najbliži

Za bolest Vojislava Šešelja znali samo najbliži

10 децембра 2013

Vojislav SeseljZdravstveno stanje prvog radikala Vojislava Šešelja je ozbiljno, a lekari i dalje obavljaju preglede kako bi utvrdili sve pojedinosti. Operacija debelog creva je, zasada, sasvim izvesna, a posle nje mu predstoji duga i teška borba za oporavak.

Kako „Novosti“ saznaju, Šešelj je ovu lošu vest podelio samo sa nekoliko najbližih prijatelja. O ozbiljnoj sumnji da ima rak debelog creva nije govorio ni pre dve večeri sa stranačkim kolegama sa kojima se čuje svakog dana u 18 časova. Oni su za sve saznali iz medija.

– Baš nam ništa nije rekao – kaže za „Novosti“ jedan radikal. – Čak se i šalio, onako u svom stilu. O bolesti nije bilo ni reči, nego je rekao da je sve u redu. Pričao je da čeka šta će biti dalje i kada će biti zakazano objavljivanje presude. Ko bi rekao da ga je i ovo snašlo, pored svega ostalog?

Pre najnovije nevolje koja je zadesila Šešelja, on je pored dve ozbiljne intervencije na srcu, imao problema i sa visokim krvnim pritiskom i jetrom.

Šešelj nije jedini optuženi kome se pogoršalo zdravlje tokom boravka u pritvoru Haškog tribunala. Ni general Vladimir Lazarević, kome će u januaru biti izrečena drugostepena presuda prema optužnici koja ga tereti za ratne zločine na KiM, nije imao mnogo sreće. Ozbiljni problemi sa zubima i kolenima zahtevali su da dođe u Srbiju i potraži pomoć domaćih lekara.

Ozbiljnih neuroloških problema imao je i Dragoljub Ojdanić, ali su oni sanirani.

General Ratko Mladić je prebačen u pritvor Haškog tribunala u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju, i u početku se situacija stabilizovala. Međutim, kasnije se vrlo često žalio da nije u stanju da prati suđenja.

Neki od optuženih nisu dočekali presudu. Nekadašnji predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević preminuo je u svojoj ćeliji 11. marta, 2006. godine. Uzork je, prema nalazima lekara iz Haga, bila prirodna smrt, uprkos tome što se godinama pre toga žalio na zdravstvene probleme – povišen krvni pritisak, zujanje u ušima…

Nekoliko godina ranije, preminuli su general Đorđe Đukić i doktor Milan Kovačević, a njihove smrti ozbiljno su poljuljale Tribunal. Đukić je pušten iz pritvora krajem aprila 1996. godine zbog, kako je zvanično rečeno, „lošeg zdravstvenog stanja“. Iza ovog „razloga“ krio se, zapravo poodmakli karcinom. Posle smao tri nedelje, preminio je na Vojnomedicinskoj akademiji.

O smrti doktora Kovačevića i danas se govori. Kao i Miloševića, i njega su stražari ujutru pronašli mrtvog u ćeliji, a ubrzo je saopšteno da je uzrok smrti – srčani udar. Bez obzira na to što su pritvorski lekari znali da ima proširenu stomačnu aortu, zaključili su da mu se, u stvari, pokrenuo kamen u bubregu, dali mu lek, i otišli kući. Ostali pritvorenici koji su ga slušali kako zapomaže od bolova, bezuspešno su dozivali pomoć.

Na loše psihičko stanje bivšeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića upozoravao je njegov branilac Toma Fila. Sudije su pred sobom imale i medicinske nalaze neuropsihijatara iz Beograda, koji su ga obilazili. Samo dva dana pre nego što se ubio, Fila je upozorio sudije da je situacija kritična. Reakcije nije bilo.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u