За четири гласа 270 евра?!

Za četiri glasa 270 evra?!

26 maja 2017

Zagrebačka televizija RTL emitovala je prilog u kome tvrdi da Srbi prognani iz Hrvatske već godinama unazad izlaze na izbore u Hrvatskoj tako što im organizatori plaćaju i put i određenu svotu kako bi glasali za određene kandidate i liste.

Afera je izbila u javnost tako što je vozač autobusa iz Novog Sada, punog Srba rodom iz Obrovca, po završetku glasanja, odbio da ih vrati ka Srbiji uz objašnjenje da to mora da se plati. Istovremeno, putnici su tvrdili da im je obećano da će ukoliko izađu na glasanje i besplatno otići, ali i vratiti se ka Novom Sadu.

Jedan od ogorčenih putnika Miodrag Gagić direktno je doveo u vezu besplatan prevoz i za koga će se glasati, sa Branislavom Švonjom, bivšim direktorom vojvođanskog Fonda za pružanje pomoći izbeglicama koji je zbog navodnih mahinacija nedavno hapšen.

– Bila su tri autobusa i malih kola je bilo negde preko 50 verovatno. Plaćaju po 2.000 kuna (oko 270 evra) četiri glasa i prevoz iz Srbije. Na taj način kupuju glasače, glasove kupuju, verovatno i pobeđuju zbog toga. Uglavnom mislim da idu sredstva iz Srpskog nacionalnog vijeća na teret poreskih obaveznika Republike Hrvatske – otkrio je za RTL Dragan Milanko, Obrovčanin sada u Beogradu.

Sagovornici „Vesti“ na dvojak način tumače ovu informaciju. I dok sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir tvrdi da je reč o još jednom podmetanju iz Hrvatske, dotle predsednik Saveza Srba iz regiona Milorad Linta kaže da Srbima ovog puta Hrvati nisu nizašta krvi, već sopstvena nesloga.

Prema nezvaničnim informacijama, problem Srba iz Obrovca je nastao tako što su oni iz Novog Sada krenuli u organizaciji SDSS, pa je otuda bilo logično da će za ovu partiju i glasati.

Navodno, posle glasanja, ustanovljeno je da je većina putnika autobusa glasala za direktne konkurente sa Nezavisne liste Zorana Kljajića. Kada su organizatori puta to čuli, odlučili su da ne plate i povratak!

Pupovac: Gnusna laž

Predsednik SNV i potpredsednik SDSS, Milorad Pupovac, oštro je demantovao tvrdnje o kupovini glasova i „cenovniku“ od oko 240 evra za četiri glasa. On je tu tvrdnju nazvao „gnusnom laži“.

„SDSS, posebno ja i predsednik stranke, nemamo nikakvih saznanja o tome da bi bilo ko od naših ogranaka organizovao bilo kakva dovoženja bilo kakvih birača iz bilo koje zemlje. Razgovarao sam s predstavnikom gradske organizacije i rekao je da to nema s nama nikakve veze, nego je reč o nezavisnoj listi koja je organizovala autobus, i sad širi neistine koje su lažne“, izjavio je Pupovac za N1.

Nisu uvek Hrvati krivi

Jedini organizovani odlazak na lokalne izbore u Hrvatskoj bio je iz Novog Sada ka Obrovcu i to je očigledno zasmetalo Hrvatima, pa su uz pomoć potkupljenih Srba proizveli aferu oko kupovine glasova. Za javnost je uvek interesantnije da čita o aferama, već da će Srba u Hrvatskoj uskoro biti na nivou statističke greške. Nažalost, neki Srbi se lako daju potkupiti – tvrdi Budimir.

Linta ipak ne misli da je sve „hrvatsko maslo“.

– Pa Srbi su o tome pričali, ne Hrvati. Dakle, ne trebamo u svemu da vidimo „hrvatsku zaveru“, jer je ovde reč o srpskoj neslozi i prostoj stvari da je ljudima obećan prevoz u oba pravca i da to nije ispoštovano. Uostalom, ko nam je branio da se bolje organizujemo za ove izbore i više ljudi ode na glasanje u mesta iz kojih su proterani – ističe Linta.

(Vesti-online)

 

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *