Za desetak dana sporazum o Sporazumu

Za desetak dana sporazum o Sporazumu

10 maja 2013

KosovoMerdare01Beograd i Priština trebalo bi u narednih deset dana da sklope sporazum o implementaciji briselskog dogovora, kako bi 21. maja Ivica Dačić i Hašim Tači u Briselu potpisali „ugovor“ o normalizaciji odnosa, pišu današnje „Novosti“. Taj tempo i zgusnuti red vožnje nametnuo je Brisel kako bi bilo dovoljno vremena da se sprovede komplikovana procedura i Srbija 28. juna dobila datum za početak pregovora sa EU, a Kosovo zaključilo S SP.

Zbog toga će i sledeću nedelju obeležiti pokušaji da implementacioni timovi dveju strana sačine zajednički plan za realizaciju dogovora, što im do sada nije pošlo za rukom. U sredu su timovi imali zajednički susret u Briselu, koji su predstavnici Prištine prekinili i napustili, podseća list.

„Veoma žalimo što je kosovska strana napustila pregovore. Još ne znamo kada će i kako oni biti nastavljeni. Srpska strana isključivo traži da se sprovede duh i slovo sporazuma“, rekao je „Novostima“ Marko Đurić, šef beogradskog tima.

Paralelno s radom timova za primenu sporazuma, nužno je da se postignu i dogovori iz energetike i telekomunikacija, koji su takođe uslov za dobijanje datuma:

„Na prethodna dva tehnička sastanka nije bilo približavanja stavova. Samo smo se dogovorili o četiri teme koje će biti predmet dijaloga. To su status mobilne i fiksne telefonije, međunarodni pozivni broj i saradnja regulatornih tela. Očekujemo iz Brisela poziv na nove razgovore“, rekao je „Novostima“, Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i član pregovaračkog tima.

Konačna odluka Srba sa KiM o sporazumu trebalo bi da bude poznata početkom iduće sedmice, pošto im u posetu u nedelju dolazi prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *