ЗА ЕУ ЈЕДАН ХРВАТ ВРЕДИ КАО 200 СРБА: Дупло више него Немац у Другом светском рату (ВИДЕО)

ZA EU JEDAN HRVAT VREDI KAO 200 SRBA: Duplo više nego Nemac u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

4 juna 2021

“Britanska elita je htela da ostane na sceni EU. Ta stara lukava ekipa ‘perfidnog Albiona’ kako ste ga nazvali, smatrala je da time što je u Evropi, a nije od Evrope, a istovremno neguje specijalne transatlantske i još uvek i komonveltske veze- da oni zapravo imaju najbolji od svih svetova”.“Naravno, posle Drugog svetskog rata, ono što smo imali je jedna fikcija jugoslovenske zajednice, to je bila jedna diktatura koja je počivala na tri laži: laž o zajedničkom učešću svih naroda u NOB, laž o zajedničkim patnjama pod okupatorima i njihovim slugama, i gnusna laž o znaku jednakosti između četnika i ustaša. Napravljeno je jedno veštačko poravnanje, u kom svi animoziteti i sve trauma su ostale zamrznute do posle smrti Broza, a onda smo devedesetih imali mučnu reprizu, pri čemu je srpska nevolja da samo kod Srba postoji taj sindrom jugonostalgije, i taj ugrađeni gen da moramo uvek da imamo razumevanja za druge, za njihove interese, njihovu nezrelost. Da su Albanici predmoderan narod u postmodernim vremenima i da treba terapeutski da se prema njima ponašamo”, rekao je u sklopu svog pogleda na istoriju ovih prostora dr Srđa Trifković u “Srpskom sv(ij)etu”, dodavši da je nezamislivo za neki civilizovan evropski narod da mu glavni predstavnik najuglednije nacionalne kulturne institucije, kakva je SANU, govori o svom delu teritorije kao što to govori predsednik Srpske Akademije.

Srđa Trifković je doktor istorije, bio je u savetnik mnogim značajnim državnicima, uključen u pregovorima vezanim za Republiku Srpsku, radio je kao novinar za BBC radio, Glas Amerike, Vašington Tajms, i za beogradski list Duga. I danas ima svoju sedmičnu onlajn kolumnu u časopisu Kronikls, kao i jednu mesečnu koja izlazi u štampanom izdanju.

U nastavku možete čuti od ovog eminentnog istoričara koji je doktorirao u Velikoj Britaniji kraći pregled istorijskih činjenica vezanih za Srbe i srpske susede od osmanske okupacije do nedavnih vremena.

Svoj pogled na englesku politiku je analizirao, rekavši o Bregzitu:

“Britanska elita je htela da ostane na sceni EU. Ta stara lukava ekipa ‘perfidnog Albiona’ kako ste ga nazvali, smatrala je da time što je u Evropi, a nije od Evrope, a istovremno neguje specijalne transatlantske i još uvek i komonveltske veze- da oni zapravo imaju najbolji od svih svetova”.

O antiruskoj retorici sa Zapada je gost Nacionalne televizije dao zanimljivu analizu, a i o odnosima Zapada prema Republici Srpskoj i izmjenama originalnih odluka Dejtonskog sporazuma.

“Nova doktrina Leonida Iljiča Bajdena” je njegova kolumna u Novom Standardu o kojoj je govorio objašnjavajući vezu između Brežnjeva i Bajdena, povezujući i slabljenje moći SAD sa slabljenjem Atine u Staroj Grčkoj:

“Amerika je opadanju u odnosu na ostali svet. Može da se oporavi ekonomski od korone, ali u odnosu na Kinu njena moć opada, a nema ni primer dugoročnog imperijalnog projekta koji je bio zasnovan na dubokoj podeljenosti unutar same države koja je bila njen nosilac”.

O specijalnom predstavniku za Zapadni Balkan je rekao: “Što se Palmera tiče, to je čovek koji ne donosi nikakve promene. Nula”.

Izrazio je uverenje da će Rusija u pogledu na ultimatume koji dolaze sa Zapada reći da je konačno dosta.

U drugom delu emisije je govorio o crnogorskoj vlasti, i o aktuelnoj temi Temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore, napominjući da postoji jasna poruka da SAD smatra SPC remetilačkim faktorom:

“Mislim da su u pitanju nelegitimni pritisci, i o ponašanju koje izlazi iz svih normi diplomatske prakse. Navikli smo da se to događa decenijama. Ključno je da se dugoročno nađe strategija da se odupre takvim pritiscima od strane onih koji žele da Crna Gora bude jedna pristojnaiI funkcionalna država. Treba im pokazati zube, i reći da će to izaći u javnost”.

“Mislim da se DPS drži kao interesna zajednica kriminogenih elemenata i dukljansko-montenegrinskog fanatizma, ličnih interesa i tako dalje”, zbog nesnalažljivosti i nemoći nove vlasti, kako kaže gost voditeljke Gordane Janićijević, ova se struktura u Crnoj Gori nada povratku na vlast. Pomenuo je i lobiste, u prvom redu Danijela Servera i Janoša Bugajskog koji u Vašingtonu tu tezu guraju odavno, da je zahvaljujući njima kampanja za reviziju izbora od 30. avgusta već bila počela.

Dodao je i da Trampova administracija nije smatrala problematičnim promjenu vlasti u Crnoj Gori ukoliko članstvo u NATO ostane neprikosnoveno, kao i priznanje Kosova, a da Bajdenova ekipa želi prethodnu vlast, jer njih kompletno kontrolišu i imaju u šaci i kroz njih mogu da se vrate agendi kompletnog uništenja SPC u Crnoj Gori:

“Mi nemamo posla sa trezvenim ljudima koji donose odluke na osnovu činjenica i elemenata pravednosti i pristojnosti, već sa ljudima koji su opsednuti apsolutnom američkom dominacijom”.

Srđa Trifković je govorio i o pritiscima na zemlje koje nisu priznale Kosovo, najviše na Grčku, što predstavlja jednu u nizu izuzetnih analiza globalne politike. O vlasti u Prištini i njihovom odnosu sa SAD je rekao:

“Ne treba ništa neprihvatljivo prihvatati, a istovremeno treba ne biti drčan s tim. Kupovati vreme, tretirati svaku ponudu kao vrednu razmatranja, ali biti svestan da svi rokovi koji dolaze sa Zapada su nepostojeći. Jer ako se dogovore Palmer i Lajčak da kažu ’30. oktobar da im damo kao rok’, to ne vredi ni pet para. Ako traje palestinsko- izraelski sukob od 1947, ako traje podela Kipra od 1974- to nisu zamrznuti, već trajni konflikti. Ne volim priču da ne smemo da ostavljamo deci zamrznute konflikte. Jer ničija nije gorela do zore”.

Na kraju je izneo podatke o beznačajnim ulaganjima SAD i EU u Srbiju, a o EU i njenom odnosu sa Hrvatskom je rekao:

“EU je odvojila za pomoć Hrvatskoj da se oporavi od posledica korone 20 milijardi evra, a Srbiji 200 miliona. Dakle: per capita za EU jedan Srbin vredi kao 200 Hrvata. To je duplo više od odnosa jedan Namac za sto Srba iz 1941”.

(IN4S)

KOMENTARI19 komentara

 1. persida says:

  Ćudim se ćudim. Dokle više ću samo da se ćudim?

  • 1389 says:

   Nemoj da se čudiš, počni da radiš na svojoj pameti, jer su ti komentari za povračanje...

   • test01 says:

    Mislim da si pogresno shvatio njegov komentar - sarkazam. Potpuno je u pravu - dokle treba da se "cudimo" na ponasanje zapada prema Srbiji.

    • Kosovac says:

     @ test01, …..Opet si zapržio čorbu. Gledam kako opravdavaš ovog šmoklju, ali ne mogu da spojim konce – persida kaže „ćudim“, 1389 kaže „čudim”, a ti kažeš „cudim“. Meni prevodilac za Persidu i 1389 ne treba, sve sam razumeo, ali tebe ne mogu da razumem, mogu da prevedem kao „cudim“, „čudim“, ili „ćudim“. Mogu da biram, po slobodnom sudijskom uverenju. ……….Nešto se mislim, najverovatnije si i ti počeo da zanosiš kao Šipac ili Hrvat, pa sam te evo preveo kao „ćudimo“.

    • Kosovac says:

     @ test01, …..Kada sam pogledao verziju ovog komentara napisanog na hrvatskoj latinici, primetio sam da sam opet upao u škripac. Ako ti čitaš Intermagazin na hrvatskoj latinici, onda smo došli u situaciju da me nisi razumeo. Zato što se sada ti pitaš kako to ja „cudim“ prevodim kao „cudim“. ……….Probaj malo ćirilicu, videćeš da je ona savršenija.

   • persida says:

    Kuj te teruva da me cituvas? A gde su tvoji komentari?

  • Kosovac says:

   @ persida, …..Dok te neko ne tresne po glavi (ili vruć šamar?), i vrati ti mozak na normalne pozicije.

   • persida says:

    Normalno je za tebe ljubakanje sa Kacavendom i uzdizanje Dzeja kao uzora srpske kulture. Ako je za moderatora tvoj komentar u kojem pozivas na fizicki linc moje osobe u redu, ocekujem da se miderator nece buniti kada ti budem uzvratila istom merom.

    • persida says:

     Dokle ce jajara Kosaovac da izbegava prave teme? Neka se konacno izjasni sta misli o Porfiriju, sta misli o lopovluku i pederluku u SPC/u. Neka se izjasni sta misli o vladajucoj eliti u Srbiji. Posto doticni nema karaktera i m..., on neprekidno kidise na druge ljude, podmecuci im nesto sto nisu rekli. Doduse, mozda i ne podmece, mozda on zaista nije u stanju da shvati sta drugi govore. Ja sam, ne tako davno, predlagala da ovaj lik bude izabran za patrijarha. Srpsko pravoslavlje je toliko trulo da mu ni Kosovac ne bi mogao nauditi, a sebe bi podigao na onu ravan o kojoj masta njegov ego.

 2. miliorad5 says:

  EU je "meka" verzija nemačkog 3.rajha, ovog puta bez hitlera i otvorenih rasnih teorija ali to je upravo tačno onakav geopolitički i ekonomski raspored kakav su nemci želeli da uvedu kada POBEDE.Ne vidim zašto bi baš nemačka bila NAJVEĆA i NAJUSPEŠNIJA PRIVREDA EVROPE, ne postoji nijedan razlog koji je noramalnim pu tem ekonomskograzvoje neke države, posle razaranja i izgubljenog rata, to mogao da napravi od nemačke,oni su trebali da budu danas na nivou bangladeša,da nije tajnih planova i naci kapitala.Nisu nemci ni tako pametni ni tako vredni,njima je zapadni blok PLATIO napad na SSSR i to je jedini razlog "nemačkog privrednog čuda",jer ČUDA U TOJ PRIČI NE POSTOJE.

 3. Simon Saivil says:

  Naslov ima smisla: ZA EU JEDAN HRVAT VREDI KAO 200 SRBA: Duplo više nego Nemac u Drugom svetskom ratu Ali zaključni paragraf nema: “EU je odvojila za pomoć Hrvatskoj da se oporavi od posledica korone 20 milijardi evra, a Srbiji 200 miliona. Dakle: per capita za EU jedan Srbin vredi kao 200 Hrvata. To je duplo više od odnosa jedan Namac za sto Srba iz 1941”. Sad moram da gledam čitav video da vidim šta je Srđa tačno rekao.

 4. Kulak says:

  SRBIN

 5. Simon Saivil says:

  @Persida, Persida, leba ti, jesi ti Bodulica, ili bosanska Muslimanka, da ne znaš razliku između č i ć?

  • persida says:

   Znam, nego zajebavam glupe Srbe. Moj komentar je parafraza onog vica u kojem se Siptarin stalno chudi.

   • Kosovac says:

    @ persida, …..Ala si zajebala Srbe. Kao papir dupe.

 6. Rista says:

  Kada ovaj bre gospon Britanac mogu da se gađaju, može i Rista. Saće vas smlavim sos istinu. Kakvi bre 1 prema 100 i 1 prema 200? Pa to nije istina. To bre devalvacija Srba. Onda 100 Srba na marketu bio vredno ko edan Nemac a toliko su devalvirali u međuvremenu da danas 200 Srba vredi samo ko jedan bezvredan Hrvat. Devalvacija Srba najvećeg srpskog istoričara, najjačeg profesora fakulteta, doktora nauka i svega na svetu koji ni manje ni više nego studirao i doktorirao Srpsku istoriju u Londonu. U breeee. Ja čuo da nam istoriju podmetnuli Britanci preko Broza i da su oni Srbi koji studiraju u Britaniji, baš oni koji nam podmeću laži. U breee, ali znam ja da je ovaj dr, mr, viši britanski naučni saradnik za Srpsku istoriju, veliki svetsko priznati istoričar antisrpske škole Britanije sveta. Druga glupost je izjava na osnovu koje pametni istoričar donosi izuzetno devalviranu i pametnu odluku upotrebljavajući tehnologiju Ajnštajna i ostale vrhunske matematičke tehnologije iako je on britanski istoričar antisrpske istorije, da je na osnovu ni manje ni više nego 20 milijardi evra dato Hrvatima a Srbima samo 200 miliona on vešto, galupovsko ispitivački izračunao odnos 1 prema 200, što mu dođe devalvacija, jel! Prvo, EU nije dala svim državama juga zajedno 20 milijardi evra pomoći, ali dr mr doktor ima zadatak da to uveliča, a drugo toliko se prosro i tako je lepo našao način da napravi zapadnu ugodnu, istorijsku devalvaciju Srba da je to prosto PROVIDNO! Dakle, džaba ste ga falili i kovali u zvezde i veličali njegovu veliko britansku veličinu kad je odvalio par Gebels laži ko kad...baba Mileva predviđa propas sveta. Hrvatska propada i raseljava se već oko trijes godina a do dnas sve zajedno nije dobila 20 milijardi evrA OD EVROPU, SAMO ŠTO JE TU I KAMATA PA ISPADA 200 MILIJARDI KOJE HRVATI NISU NIKAD VIDLI, BLAGO NAMA SRBIMA A TEŠKO HRVATIMA KAD JEDAN ISTORIČAR RAČUNA.(BEM TI VELIKA SLOVA, JOPE MI NEKO PRITISNO VELKA SLOVA A MENE SAD MRZI DA ISPRAVLJAM)

  • Karital says:

   Bravo Rista!Ovog vašeg Srđu mora da je educirao Plenković.Laže naciji o silnim milijardama a dobit će šipak.

  • persida says:

   Srbima je cena od 1945. drasticno pala, a Hrvatima porasla. Danas se najvise cene oni koji su bili sa nacistima. To je istina i to se ne moze osporiti nekakvom pravoslavnom emocijom. Srbi su porazeni od svih naroda na Balkanu. A to im se desilo jer su najpametniji. Dok se ne suoce sa svojim porazom, nece moci da izadju iz rupe, da ne kazem iz groba. Srbima ostaje samo da se chude, ĆUDIM SE ĆUDIM ŠTO SE STALNO ĆUDIM.

  • Kosovac says:

   @ Rista, …..Sto puta sam te opomenuo da paziš, da ne brljaš, jer ulićeš u društvo najgorih kroasana – perside i usraše. A ti jok, teraš svoje, pa rgaš na velikog Srbina Srđu Trifkovića. Bar da si mu našao i napisao neku falinku, pa da o tome pričamo. A ti bez veze, preko 1.900 karaktera si utrošio u komentaru, a pronašao si mu samo glupost da je manipulisao sa brojkom od 200 Srba za jednog Hrvata, i da je školu završio u Londonu. I zanosiš se da će ljudi poverovati Tebi, Persidi i Karitalu. Ne, ne, prijatelju, manje korova, više kukuruza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *