Za Jelenu Milić osiromašeni uranijum je „presiromašan“ i tu je pitanje težine a ne radijacije

Za Jelenu Milić osiromašeni uranijum je „presiromašan“ i tu je pitanje težine a ne radijacije

10 januara 2014

Jelena_Milic_nova 01Piše: Sava Rosić

Tribina Zašto su Rusi naši najbolji prijatelji iz serije Đavolji advokat održana je 12. decembra 2013. godine na Fakultetu za medije i komunikacije. Tom prilikom je Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, iznela podosta otkrića: kako mi sa Rusijom prosto nemamo zajedničke interese, vrednosti i ciljeve ako Srbija želi da postane deo humanog i modernog globalizovanog sistema u 21. veku; o labudovoj pesmi Rusije; o ruskoj samozadovoljnosti i aroganciji, koja je bila moguća proteklih godina zbog visoke cene energenata, ali je to prošlo vreme i ovo što sada gledamo u Ukrajini je poslednji ruski pi-ar trzaj, kao dokaz slabosti; kako Rusija danas nije ni regionalna sila; kako Rusija danas na problematičan način želi da izmeni načine funkcionisanja globalne politike… Istina, nije razumela šta u 21. veku, u vreme globalizacije, znači: samodovoljni narodi ili srpski faktor. Takođe, za nju se kulturna bliskost ograničava sportistima, glumcima, filmovima, TV-serijama, knjigama i dizajnerima. No to je i razumljivo – trenutna ponuda nam je vrlo ograničena i selektivna…

Međutim, sve navedeno ostalo je u senci njenog senzacionalnog otkrića u vezi sa osiromašenim uranijumom: „To je samo pitanje težine, to nema radijaciju, to je jedna od tih laži koje se…

Premda nisam najbolje razumela ovo oko težine, ipak mislim da zavređuje, u najmanju ruku, Nobelovu nagradu. Samo što tu postoji jedna začkoljica: kako za sledeće tvrdnje dokazati da su laž?

– Srbija u Evropi drži neslavne rekorde. Svake godine registruje se 30.000 novih obolelih od raka, a oko 19.000 umire. Predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić tvrdi da će 2014. godine najmanje 40.000 građana Srbije oboleti od neke vrste kancera jer se navršava 15 godina od NATO bombardovanja, kada prestaje takozvani latentni period i počinju da se pojavljuju prvi znaci bolesti usled izloženosti radioaktivnim materijalima. Ovakav zaključak može se izvesti iz analogije eksplozije oboljenja od leukemije i limfoma 2006. u centralnoj Srbiji, kada se navršio prosečni latentni period za tu vrstu kancera. Onkolog prof. dr Miodrag Miša Đorđević upozorava da osiromašeni uran izaziva ne samo kancer već i respiratorna oboljenja i alergije, kao i neurološka oboljenja, probleme reproduktivnih organa, razvojne poremećaje…

– Bi-Bi-Si je objavio tvrdnju britanskog biologa Rodžera Kofila da Srbiju u narednom periodu očekuje najmanje još 10.000 smrtnih slučajeva od raka, kao posledica NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom. Kofil je objavio i podatke grčkih naučnika koji su na severu zemlje tokom bombardovanja Jugoslavije, svaki put kada naiđe vetar iz pravca Kosova, beležili povišenu radijaciju od najmanje 25 odsto, dok su Bugari tada procenjivali da je radijacija na nebu iznad Srbije bila veća i do 30 odsto od uobičajene.

Zato predlažem sledeće: da neki od većeg broja donatora Centra za evroatlantske studije plati direktorki Jeleni Milić put u Rusiju, gde bi lično bila podvrgnuta dejstvu rečene „težine bez radijacije“. To bi bio krunski dokaz koji bi i poslednjem sumnjalu zapušio usta. Tim pre što bi to bilo stručno obavljeno u ustanovi nezavisnoj od sejača urana. Nadam se da će joj i braća Rusi sa zadovoljstvom izaći u susret, a sve zarad napretka nauke.

To je mali korak za nju, a veliki za čovečanstvo. Posle toga Nobel joj ne gine. Lično ću joj doći na ispraćaj. Zar da propustim takvu priliku.

(Srpska.ru)

KOMENTARI6 komentara

 1. velimir says:

  HOĆE NJU NEKO OD NADLEŽNIH ORGANA TUŽITI ZBOG IZNOŠENJA NEISTINA U JAVNOSTI ILI ĆE I DALJE DA PROPAGIRA LJUBAV PREMA nato paktu.

 2. Voja says:

  Očita pomenuta "mirotvorka i humanista" ima previše uranijuma u glavi i poodavno nema pojma šta priča

 3. tandaramandara says:

  evroatlanska plaćenica koja pokušava da nas prevesla da prihvatimo katile koji su ns 78 dana mleli, ubijali, uništavali nam industriju, trovali, ko sebi najbliže. Preporučjem ti da se preseliš kod njih i uživaš sve blagodeti satanskog života koji oni sad nama nude.

 4. tandaramandara says:

  gde li samo iskopaju ove nejebane i isfrustrirane skotove da nam sole pamet

 5. Danko B. Marin says:

  Ekspertkinja-idiotkinja!

 6. Miloš says:

  Fizičari svih zemalja vraćajte diplome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *