За коју годину ће новинари компјутерима „диктирати” податке, а они за њих – писати текстове

Za koju godinu će novinari kompjuterima „diktirati” podatke, a oni za njih – pisati tekstove

10 oktobra 2017

VEŠTAČKA inteligencija već je ušla u svet novinarstva a daljim razvojem bi mogla da postane “egzistencijalna pretnja” za novinare, saopštio je američki institut „Fjučer tudej” (Future Today) u najnovijoj studiji.

Institut je naveo da postoje organizacije koje već koriste veštačku inteligenciju za pisanje članaka na osnovu podataka kao što su sportski rezultati ili finansijske vesti.

U studiji se navodi da će razvoj veštačke inteligencije omogućiti da bez direktne intervencije novinara budu napisani novinski članci na osnovu određenih podataka.

Prema navodima instituta, do 2023. godine polovina interakcije između ljudi i kompjutera će biti putem glasa tako što će novinar „diktirati” mašini podatke koje će kasnije računar uobličiti u tekst.

U studiji se dodaje da bi na taj način novinari bili isključeni iz direktnog procesa “proizvodnje” tekstova što bi daljim razvojem tehnologije moglo da dovede do “egzistencijalne pretnje” za budućnost novinarstva.

KOMENTARI3 komentara

  1. banebanane says:

    I tako će nestati novinarstvo.

  2. RoboGej says:

    Aman bre drug "anonimus" pa to se već i radi, nego kod nas malo kasni, par desetljeća. Novinarstvo nikada neće nestati, i drugovima robotima treba drug korektor, kolektor i prufrider. Nego sve postaje komplikovanije administrativnije, i mnogo, mnogo čipavo. Pa ti onda čitaj to.

  3. RoboBoj says:

    Napokon će svi mediji biti programirani da govore samo pozitivno o SNS. I Slejdž Hemer je nekad bio obični policajac iz serije i "Verujte znao je šta radi" ali sada je Robokap i "Služi društvu" ali je malčice programiran da štiti državni aparat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *