ЗА КОМАДАНТА КФОРА СРБИ СУ КРИМИНАЛЦИ

ЗА КОМАДАНТА КФОРА СРБИ СУ КРИМИНАЛЦИ

18 јануара 2021

Изјава командата Кфора Франка Федеричија да је организовани криминал један од највећих изазова за безбедност Космета је недефинисана, може да се тумачи да је за њега север легло криминала, а не југ Косова, каже за Спутњик историчар Драгомир Анђелковић, који не искључује да је све изговор за покушај стављања севера под контролу Приштине.Командант Кфора Франко Федеричи организовани криминал, илегалне економске активности и говор мржње на етничкој основи види као главне безбедносне претње на Косову. Тренутно нема сигнала, рекао је он, да ће се безбедносна ситуација погоршати, али је истакао да ситуацију на северу види као посебно изазовну за Кфор.

Где је легло криминала на КиМ за команданта Кфора

Да ли је Кфор после толико година признао да је Косово легло криминала и зашто је Федеричи север апострофирао као посебан изазов за Кфор?

Анђелковић каже да треба да сачекамо и видимо да ли ће комадант Кфора својим поступцима указати на кога је мислио; на албански део Косова као легло криминала, или је исти поистоветио са локалним дешавањима на северу Косова.

„По мени то све изговор за покушај стављања севера под контролу Приштине. Косово је легло криминала и то сви знамо, али пре свега јужни део Косова, одакле великим делом потиче албанска мафија која је у свету потиснула и колумбијску“, напомиње Анђелковић.

Албанска мафија има базе на Косову

Криминал на југу Косова је део глобалних криминалних токова и то је база албанске мафије, која данас, констатује наш саговорник, у глобалним размерама, постаје најопаснија.

„Она (албанска мафија) има своје базе на југу Косова, чак неки делови функционишу и као њена држава. Што се тиче севера Косова криминала има али то је локални криминал малих размера и уопште не може да се ставља у исти ранг са албанским. И цинично је када комадант Кфора уместо да ставља акцент на нешто што је глобална претња, а то је албански криминал, он помиње север,“ каже Анђелковић.

Само стављање севера Косова у тај контекст, додаје саговорник Спутњика, имплицира као да је север посебно изложен криминалу.

„То је једна врста релативизације ствари кад он тако прича“ истиче Анђелковић.

Изјава Федеричија као упозорење

За професора Митра Ковача, генерал-мајора у пензији, изјава Федеричија више личи на упозорење у функцији најаве Кфора да жели потпуну контролу над Косовом и Метохијом, нарочито на северу.

„Такве изјаве у суштини ће помоћи косовским властима, јер они желе да се не дозволи било утицај, било присуство Републике Србије у срединама где већински живе Срби,“ каже др Ковач.

Отуд и њихово, како каже, потенцирање да су главни проблеми нелегална трговина и организовани криминал.

„У суштини они (Кфор) хоће да под плаштом контоле територије у оквиру поменутих „активности“ појачају контролу над севером Косова, како би народ „убедили“ да више нема шта да тражи у сарадњи са Србијом,“ сматра Ковач.

Федеричи је додуше навео, додаје наш саговорник, да за сада нема сигнала да ће се безбедносна ситуација на Косову и Метохији погоршати, али је упозорио да су илегални економски криминал и етничко насиље главни проблем на Косову и Метохији, а не помињући чије изједначио је Србе и Албанце у тој активности.Не заборавимо – Кфор је НАТО

Професор међународних одоноса др Срђан Перишић напомиње да не смемо заборавити да командант Кфора представља заправо интересе и потребе НАТО алијансе на Косову и Метохији.

„НАТО је војни гарант те такозване независне државе Косово. Мисија Кфора има задатак да заштити српско становништво и да спречи насиље и конфликт – али на папиру. Међутим, Федеричи је представник НАТО-а, а та алијанса никад неће рећи да је насиље на Косову могуће од стране Албанца, или да су они за нешто криви. Због тога су његове изјаве такве да то изгледа тако да су обе стране подједнако криве“, верује наш саговорник.

Према речима Перишића, сви појединачни наступи представника Кфора произилазе из НАТО политике.

Командат Кфора је у интервјуу за „Коху“ нагласио и да би општине требало пажљиво да реше било које питање на северу Косова, не образложивши о чему се ради.

Он је додао и да је Кфор изградио врло добру сарадњу са Северном и Јужном Митровицом, као и да има редовне контакте са Војском Србије, који, како је навео, помажу у стварању атмосфере добре сарадње у региону.

KOMENTARI2 коментара

    • Rajko says:

      Možda nije vojnik ali sigurno će pre naučiti Šotu nego Vidovdan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u