ЗА ЊИХ ПРАВИЛА НЕ ВАЖЕ: Ово село на југу Србије је држава у држави…

ZA NJIH PRAVILA NE VAŽE: Ovo selo na jugu Srbije je država u državi…

23 maja 2017

Čak 70 odsto droge namenjene zapadnom tržištu švercuje se preko Preševa i Velikog Trnovca

Inspektori Policijske uprave u Vranju zaplenili su ove godine više od 34 kilograma droge i podneli 53 krivične prijave protiv 58 preprodavaca. Krijumčarenjem droge, koja na jug Srbije stiže iz Turske, preko Bugarske, Makedonije, Albanije i Kosmeta, bave se dobro organizovane srpsko-albanske kriminalne grupe.

Portparol Policijske uprave Dragan Stamenković potvrđuje da su Preševo i selo Veliki Trnovac, kod Bujanovca, glavni centri za distribuciju droge namenjene crnom tržištu u Mađarskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji i drugim zapadnoevropskim zemljama, piše Blic.

Prema nekim istraživanjima, samo u Vranju ima više od 500 zavisnika od raznih opijata. Narkomani su često počinioci krivičnih dela krađa.

– Zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, ove godine uhapšeno je pet osoba, a prošle osam. Pripadnici MUP-a i Uprave carina 12. maja su na prelazu Preševo otkrili 47 paketa sa 17,6 kilograma marihuane, koju su pokušali da prokrijumčare D. H. (30) i D. D. (35) iz Švedske.

– Jedna od najvećih zaplena bila je početkom aprila kada su carinici i policajci u “golfu” A. C. (39) iz Turske pronašli 5,3 kilograma kokaina. Nedavno su M. Ilić i D. Ilić u “mercedesu” krili 4,9 kilograma heroina. Učestale zaplene droge govore o unosnom narko-biznisu – rekao je Stamenković.

Čak 70 odsto droge namenjene zapadnom tržištu švercuje se, kako se nezvanično saznaje, preko Preševa i Velikog Trnovca, najvećeg distributivnog centra na Balkanu. Heroin iz Pakistana, Avganistana, Irana i Turske dobro uhodanim kanalima dolazi u Veliki Trnovac, koji je upisan u mapu Interpola.

– Najveće leglo droge je Veliki Trnovac, selo stopostotno naseljeno Albancima. U svakom trenutku u ovom selu ima oko dve tone opijata. Krijumčarenje droge u ovom selu je glavna delatnost – ističe sredovečni Srbin iz Bujanovca K. M.

Nezvanično, iz Velikog Trnovca godišnje se distribuira oko 60 tona heroina. Gotovo celo selo uključeno je u unosan narko-biznis, a skoro svi meštani povezani su rodbinskim vezama, što otežava nadležnima da otkriju kanale snabdevanja drogom.

– Među njih je nemoguće ubaciti agenta ili policijskog doušnika. Svi putevi droge uglavnom vode preko ovog sela, pa i policija nerado zalazi u ovo selo. Decenijama je ovo selo država u državi. Red i zakon ovde kao da ne važe. Preko 5.000 Albanaca bavi se švercom droge – priča Albanac iz Bujanovca K. B.

U Velikom Trnovcu postoje čak i izvidnice koje obaveštavaju lokalne narko-bosove o ulasku nepoznatih osoba, policije ili novinara.

KOMENTARIJedan komentar

  1. SrbIN says:

    Lako bih ja to rešio! Samo mi dajte vlast na tri dana! Noć je čudo, a buldožer je još veće čudo! I kad svane novi dan, a ono... nema više ni T od Trnovca kao ni Š od Šiptara! A ni D od droge... razume se.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *