Za opstanak Evrope ključne su… pčele

Za opstanak Evrope ključne su… pčele

10 januara 2014

honey-beeEvropi nedostaje 13,4 miliona gajenih rojeva sa sedam milijardi pčela za oprašivanje poljoprivrednih kultura, ocenili su naučnici sa univerziteta Reding u Velikoj Britaniji.

Po zaključcima studije objavljene u američkom časopisu „Plos one“ (PLOS One – Public Library of Science), zbog sve šireg gajenja uljarica za biogorivo, potreba za oprašivanjem je od 2005. do 2010. godine rasla pet puta brže od umnožavanja gajenih rojeva pčela.

Zbog toga sada Evropa ima samo dve trećine rojeva pčela koje su potrebne, tj. nedostaje joj 13,4 miliona rojeva ili, ukupno, sedam milijardi pčela.

U polovini od 41 istražene zemlje dovoljno pčela za dobro oprašivanje poljoprivrednih kultura nemaju Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Italija.

Stanje u Velikoj Britaniji je posebno zabrinjavajuće, jer je tamo preostalo manje od jedne četvrtine broja neophodnih pčela. Stanje je nešto bolje u Francuskoj i Nemačkoj, gde ima 25 do 50 odsto neophodnih rojeva pčela.

Zato je poljoprivreda sve zavisnija od drugog, sporadičnog oprašivanja u kojem učestvuju divlje pčele i bumbari, a to su još osetljiviji insekti.

Studija pokazuje da evropska politika masovnog gajenja uljarica za biogorivo, kao „monokulturalna“ – uskraćuje raznovrsnost ishrane insekata.

To je dovelo do nepredvidivih posledica – do zavisnosti od neizvesnog, slučajnog oprašivanja, uz sve manje učesće „domaćih“, gajenih pčela, rekao je Tom Briz, jedan od autora studije.

To znači, rekao je drugi autor, Sajmon Pots, da je sve nužnija bolja zaštita „divljih oprašivača“ – divljih pčela i bumbara, jer ako i njihov broj počne da opada, neizbežna je propast poljoprivredne proizvodnje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *