Za poslednjih godinu dana „biznismeni“ očerupali Srbiju za 217 milijardi dinara

Za poslednjih godinu dana „biznismeni“ očerupali Srbiju za 217 milijardi dinara

18 августа 2014

euros-for-money-washingSrbija je samo za poslednjih godinu i po „očerupana“ za najmanje 217 milijardi dinara, na koliko je MUP procenio imovinsku štetu koju je država pretrpela od privrednog kriminala. Kada se tome dodaju različite zloupotrebe sa akciznom robom, šteta raste za još oko 120 miliona dinara.

Istovremeno, razni direktori i direktorčići, manji i veći, pravi i lažni biznismeni, ali i osnivači fantomskih firmi, strpali su u džep oko 252,570 milijardi dinara od kriminala.

Posle izazivanja saobraćajki i krađa, privredni kriminal je među najrasprostranjenijim. U ukupnom broju izvršenih krivičnih dela učestvovao je prošle godine sa 6,42 odsto, što je nešto manje nego pre dve godine, kada je učestvovao sa skoro devet odsto. Međutim, materijalna šteta po društvo ove u odnosu na druge vrsta kriminala ubedljivo je najveća. Po frekvenciji dominiraju zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

– U toku 2013. službenici MUP Srbije su iz oblasti privrednog kriminaliteta otkrili 7.276 krivičnih dela. Podneto je 4.479 krivičnih prijava, kojima je obuhvaćeno 5.339 lica, od kojih je 494 privedeno – kaže za „Novosti“ Dragan Galjak, zamenik načelnika Službe za suzbijanje kriminala UKP MUP. Dodaje da je u prvoj polovini ove godine otkriveno 2.042 dela i podneto 1.775 krivičnih prijava.

Ali presuda, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ima daleko manje. Lane je osuđeno 1.169 ljudi, što je ipak više nego godinu pre toga, a naročito u odnosu na 2010. godinu, kada je bila duplo manja (589 lica).

Bez obzira na broj osuda, iza rešetaka završi manje od trećine okrivljenih, dok ostali u dve trećine slučajeva dobiju uslovnu osudu, poneko plati kaznu, odradi nešto u javnom interesu ili bude oglašen krivim, pa oslobođen bilo kakve kazne! Tako je, recimo, lane za poresku utaju osuđeno 290 ljudi, od čega je njih 225 „zaradilo“ uslov.

Upravo zato je i među privrednim kriminalcima dve trećine povratnika. Mnogima pogodiju i apsurni propisi. Recimo, kazne za rukovanje državnim novcem prilikom javnih nabavki blaže su nego za rukovanje parama u privatnoj firmi.

Mnogim biznismenima se krivične prijave samo nižu jedna na drugu. Vrlo slikovit primer je Slaviše Purića iz Šapca, vlasnika „Slap grupe“ i „Intereeksporta“, koji je do sada nekoliko puta hapšen i procesuiran. Prvi put lisice su mu stavljene pre nekoliko godina zbog nelegalne eksploatacije šljunka i peska iz korita Dunava i Save, kojom su on i saradnici profitirali za oko 160 miliona dinara! Prijavu je zaradio i zbog sumnje da je sa sinom Stevanom prodao 600.000 litara nafte „na crno“.

Hapšen je i zbog sumnji na malverzacije sa akcijama somborske fabrike „Betonjerka“, a prijava mu je pisana i da je tokom privatizacije oštetio „Betonjerku“ iz Aleksinca, kao i nekadašnji PIK Čačak. Nije izbegao inspektore za privredni kriminal ni kada je reč o kupovini obrenovačke firme „Posavina“, gde je, kako se sumnja, počinio zloupotrebu tešku osam miliona evra. Agencija za privatizaciju mu je oduzela nekoliko firmi, a iza rešetaka ponovo se našao prošlog meseca, opet zbog nelegalnog vađenja šljunka i peska, koje je potom prodavao, a državi nije platio ni poreze, ni takse.

Iako MUP nema tačne podatke o broju povratnika, kako kaže Galjak, uočeno je da su to najčešće osnivači peračkih, odnosno fantomskih firmi, kao i oni koji zloupotrebljavaju položaj odgovornog lica i taje porez. U toj grupi su i prevarnti i krijumčari akcizne robe.

– U toku prošle i ove godine, aktivnosti su bile usmerene na sprečavanje i otkrivanje težih i složenijih krivičnih dela, pre svega svih oblika organizovanog ekonomskog i finansijskog kriminala i korupcije, sa posebnim osvrtom na poslovanje javnih preduzeća i druge korisnike budžetskih sredstava – kaže Galjak. Krivične prijave podnete su za 1.024 krivična dela sa elementima korupcije.

On potvrđuje da se nastavljaju i provere spornih privatizacija, posebno onih kod kojih su otpušteni radnici i prekinut proces proizvodnje.

MUP je lane oduzeo na hiljade boksova cigareta, hiljade kilograma sirovog duvana, kafe, hiljade litara alkoholnog i bezalkoholnog pića i nafte, čija je vrednost bila 61,9 miliona dinara. MUP je podneo 314 kivičnih prijava protiv 463 lica. U prvoj polovini ove godine, u akciji „Akciza“, oduzeta je akcizna roba vredna 57,9 miliona. Podneto je 128 krivičnih prijava protiv 166 ljudi.

(Novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u