ZA PRIJATELJE SVE: Spasili preko 400 životinja iz Obrenovca

ZA PRIJATELJE SVE: Spasili preko 400 životinja iz Obrenovca

27 maja 2014

obrenovacZahvaljujući humanitarnoj akciji spasavanja napuštenih životinja iz Obrenovca, koju je organizovala Sanja Pavićević iz Beograda, a koju su sproveli volonteri iz Srbije, Nemačke, Austrije i Rumunije, više od 400 životinja smešteno je u azile.

Sanja Pavićević iz Beograda je nakon velikih poplava koje su zadesile Obrenovac, postala pravi heroj. Za nekoliko dana organizovala je veliku akcijuspasavanja životinja iz poplavljenog grada, omogućila njihov smeštaj i organizovala spasilačke ekipe iz Nemačke, Austrije i Rumunije. Oni su i dalje na terenu i pokušavaju da evakuišu preostale.

Zahvaljujući ovoj humanitarnoj akciji, do sada je spaseno više od 400 životinja iz Obrenovca!

Nakon izbavljenja, njima se obezbeđuje hrana i smeštaj, a vlasnici se obaveštavaju o tome gde se oni nalaze i kada mogu da ih preuzmu. Spasilačke ekipe na terenu takođe sklanjaju leševe utopljenih životinja i organizuju transport do kafilerija gde se spaljuju.

Iako je uradila ogroman posao, Sanja ne želi da se preterano eksponira, i navodi da je ona samo želela da pomogne životinjama, jer su je potresle slike koje su dolazile iz Obrenovca, a koje su prikazivale napuštene životinje koje se dave u bujicama vode.

– Sebe smatram običnom osobom iz naroda koja je uradila nešto da bi pomogla jadnim životinjama koje su bile napuštene, a kojima nije bilo dozvoljeno da se evakuišu. Ja sam odlučila to da uradim i za 24 sata je sve to bilo organizovano uz pomoć drugih ljudi, koji su rešili da budu na terenu i da fizički obave taj posao. To se veoma brzo razgranalo, sada mi telefon non-stop zvoni i ima previše posla – navodi ona.

Sanja kaže da je do sada spaseno više od 400 životinja, koje su dobile privremeni smeštaj i hranu.

– Svi oni kojima su ljubimci ostali u Obrenovcu i koji su spaseni, mogu da kontaktiraju organizacije “Alfa”, “Beta”, kao i Fejsbuk stranu “Vet klinike” na kojoj se nalaze informacije o njima. Užasava me jedino primitivizam ljudi koji su ostavljali životinje vezane, bez ikakve mogućnosti da se spasu, kao i oni koji ne žele da dođu u azil da ih preuzmu, već im odgovara da ostanu tamo. Međutim, to nije rešenje, jer njihov smeštaj je u većini slučajeva samo privremen – ističe ona.

Jedan od najaktivnijih volontera na terenu je Zoran Bošković, koji je krenuo sa spasavanjem još od petka, kada je u Obrenovcu bilo najkritičnije. On navodi da je u početku, kada je bilo najpotrebnije, spasavao ljude, da bi tek nakon toga prešao da, na sopstvenu inicijativu, spasava životinje.

– Ja sam došao ovde samoinicijativno, i nisam član nikakvog udruženja. Želeo sam da pomognem koliko mogu. Ovde sam od petka, i tada, kada je bilo najkritičnije, spasavao sam ljude, jer je zaista bio haos. Nakon toga, kada se uspostavio sistem spasavanja i kada su u Obrenovac došle bezbedonosne i spasilačke snage u punom obimu, krenuo sam da spasavam životinje. To radim još uvek. Prošao sam najkritičnija mesta u Obrenovcu i mislim da smo uklonili sve ljubimce koji su bili ugroženi. Ostali su samo na pojedinim mestima leševi uginulih, a i oni će biti uskoro sklonjeni – kaže Bošković.

Ovaj hrabri spasilac napominje da će u Obrenovcu ostati dok je to potrebno, jer još ima dosta posla i mnogima je potrebna pomoć.

– Uzeo sam godišnji odmor do ponedeljka i do tada ću sigurno biti ovde, a za period koji dolazi nakon toga ću videti naknadno – kroz osmeh kaže Zoran.

(Telegraf)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *