ZA PRIMER: Gasterbajteri daju 500 evra bebama

ZA PRIMER: Gasterbajteri daju 500 evra bebama

24 januara 2014

srb-nova-varos_620x0Milanu i Milici, tromesečnim blizancima Milijana i Ljilje Vitorović iz novovaroškog sela Bela Reka, po 500 evra darovao je penzioner iz Pariza Lazar Vitorović (76), prilikom nedavnog kraćeg boravka u zavičaju.

 

Darivanjem bešike“ u domu koji ima najviše dece u selu – četvoro, Lazar je započeo da ispunjava lane dato obećanje da će nagraditi porodilje sa više mališana u familiji Vitorović.

 

– Porodice će za treće dete dobiti 500, a za četvrto hiljadu evra – rekao je Lazar, pre neki dan u telefonskom razgovoru za naš list, neposredno pred poletanje aviona sa beogradskog aerodroma u Surčinu. – Dar bebama je moj skromni prilog porodicama koje su se u vrletima mog zavičaja odlučile da povećaju broj članova, da odgajaju decu u zdravim seoskim uslovima.

 

U dalekom Parizu Lazar, podsećaju komšije i rodbina, nije zaboravljao rodni kraj: pomagao je komunalne akcije, obnovu crkve, a od rušenja je spasao zadružni dom, podižući mini-motel, koji u nasleđe ostavlja zavičaju.

 

Sedmočlana porodica Vitorović je „tankog“ imovnog stanja. Većina od 11 hektara zemlje je pašnjak i krš, dok im u štali par volova, jedna krava i šest ovaca. Glava kuće Milijan (39) otkine koji dinar kao rabadžija, a u teškim poslovima u gudurama Klisure pomažu mu sinovi – desetogodišnji Milutin i dve godine stariji Miloš, đak škole u Ljubišu. Iako pod teretom godina, najstariji član, deda Dragoslav (74), zadužen je za poslove na okućnici.

 

– Ne može se u šumi, „na vlaci“ i sa deset prstiju zaraditi za život. Kad bi nam bar država pomogla da nabavimo traktor?!

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *