ZA PRIMER: Porodica sa jedanaestoro dece

ZA PRIMER: Porodica sa jedanaestoro dece

7 aprila 2014

vojvodici porodiciaPorodica Vojvodić jedna je od najbrojnijih u Srbiji. Vasilije Vojvodić i njegova supruga Irina imaju jedanaestoro dece.

Problem nataliteta u Srbiji traje više od pola veka. Nedovoljno žena rađa dvoje dece, a one koje se odluče za petoro su retkost i ima ih samo jedan odsto. Nekada je bilo uobičajeno da su porodice mnogobrojne, da imaju i više od desetoro dece.

Najmlađi član porodice Vojvodić je jednogodišnji Maksim. Živi sa mamom Irinom, tatom Vasilijem i još desetoro braće i sestara. Od najstarije sestre je mlađi 19 godina. Njegovi roditelji su od venčanja planirali mnogobrojnu prodicu, ali nisu znali da će svake dve godine rađati po jedno dete.

“Bilo je neke panike po rođenju trećeg deteta, jer su svi bili mali i bio je problem da se istovremeno pričuva troje male dece, a posle toga nije bilo tih problema”, kaže Irina.

Jerej Vasilije Vojvodić je pravnik, a zaposlen je kao sekretar Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta. Njegova supruga prestala je da radi kada je rodila peto dete. S obzirom na to da je završila italijanski jezik i književnost ponekad drži privatne časove i prevodi.

“Sigurno je da mi sa jednom platom ne bismo uspeli da izguramo mesec, ali svakog meseca se dešava neko malo čudo i neka pomoć i mi smo navikli jer je tako već godinama”, priča Vasilije.

Do sada nijedno dete Vojvodića nije išlo u vrtić jer ih je čuvala mama Irina. Ona sada želi da se zaposli.

“Organizovali bismo se, nama su dve nastarije ćerke punoletne i one i te kako mogu da ih pričuvaju i odvedu i dovedu, kao i nastarijih šestoro dece koji su sposobni da sve te spoljne poslove urade”, kaže Irina.

Sada su njih sedmoro školarci i svi su odlični. Neki idu u muzičku školu dok su je drugi završili. Pomažu jedni drugima, međusobno drže privatne časove, koje ponekad simbolično naplaćuju. U kući takođe moraju da pomažu.

“Svi imamo svoja zaduženja, tačno se zna ko šta radi. Recimo, ja širim veš”, kaže petnaestogodišnji Danilo Vojvodić.

Kada se izračuna, gospođa Vojvodić bila je trudna više od osam godina. Svih jedanaest puta se porodila prirodno, a kada je rađala prvo dete odbila je da se porodi carskim rezom, iako su joj lekari to preporučivali. Da nije tako odlučila, ne bi mogla da rodi više od četvoro dece.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *