ЗА РУСЕ НЕВИДЉИВИ АВИОНИ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ

ZA RUSE NEVIDLJIVI AVIONI VIŠE NE POSTOJE

24 septembra 2020

Još jedan značajan deo vojne opreme, prikazan tokom foruma Armija-2020 u Moskvi, je radar Rezonans-NE.

Radarski sistem je sposoban za otkrivanje i praćenje najsloženijih vrsta vazdušnih ciljeva. Takođe je u stanju da otkrije stelt avione, mini-UAV-ove i hipersonične ciljeve.Mogućnosti stanice uveliko poboljšavaju fazni antenski nizovi. Pored toga, lokator može automatski da razmenjuje informacije sa drugim radarima u automatskom režimu.

Domet Rezonans-NE je takođe impresivan – 1100 km, a sposoban je da obezbedi oznake ciljeva za sisteme PVO, na udaljenosti od preko 600 km.

Radar može da radi u lošim klimatskim uslovima, na temperaturama od -50 do +60 stepeni Celzijusa. Trenutno je radarski sistem raspoređen na Arktiku i sadrži elemente veštačke inteligencije.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, stanica je stupila u službu Severne flote Rusije krajem 2018. godine.

Ruski vojni stručnjak Jurij Knutov rekao je da je Rezonans-NE visoko efikasan radarski sistem opremljen elementima veštačke inteligencije, koji omogućava stanici da simulira elektronsku sliku cilja i tačno ga identifikuje pomoću parametara leta.

Sistem već nabavili Egipat i Iran.

Neki mediji su izvestili da su SAD, nakon što su ubile iranskog general-majora Kasema Solejmanija, komandanta specijalnih snaga Al-Kuds u iranskom Korpusu islamske revolucije, planirale da koriste borbeni avion F-35 za sprovođenje još jednog napada na Teheran (verovatno unutar iranskog vazdušnog prostora), ali je na kraju otkazan, pošto je F-35 primetila iranska radarska stanica, verovatno ruski Rezonans-NE.

Knutov je primetio da je radar Rezonans-NE od velike važnosti za obezbeđivanje odbrambene sposobnosti Rusije. U praksi je Rezonans-NE sposoban da otkrije široku klasu vazdušnih ciljeva – strateške i operativno-taktičke letelice, helikoptere, krstareće i balističke rakete i balone.

Međutim, glavna „specijalnost“ domaće stanice su stelt avioni, krstareće rakete i hipersonični leteći objekti.

Radar primenjuje princip rezonantne refleksije radio-talasa, što dovodi do naglog povećanja efektivne reflektujuće površine (EOC) vazdušnih objekata. Dakle, sistem nepogrešivo uočava avione napravljene pomoću stelt tehnologije i prenosi ove podatke u sisteme PVO.Po pravilu, Rezonans-NE je raspoređen na terenu u obliku kvadrata od četiri modula. Međutim, na zahtev kupca, radar se može sastaviti u verziji sa jednim modulom, dva modula ili tri modula sa sektorima za gledanje od 90°, 180° i 270°.

Prema rečima stručnjaka Jurija Knutova, Rusija je u stanju da pretekne SAD i druge države u razvoju radarskih sistema za otkrivanje hipersoničnih letelica. Prema njegovim rečima, trenutno ruske oružane snage imaju mogućnost da obaraju ciljeve koji razvijaju brzinu iznad 5 maha.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *