ЗА РУСЕ НЕВИДЉИВИ АВИОНИ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ

ЗА РУСЕ НЕВИДЉИВИ АВИОНИ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ

24 септембра 2020

Још један значајан део војне опреме, приказан током форума Армија-2020 у Москви, је радар Резонанс-НЕ.

Радарски систем је способан за откривање и праћење најсложенијих врста ваздушних циљева. Такође је у стању да открије стелт авионе, мини-УАВ-ове и хиперсоничне циљеве.Могућности станице увелико побољшавају фазни антенски низови. Поред тога, локатор може аутоматски да размењује информације са другим радарима у аутоматском режиму.

Домет Резонанс-НЕ је такође импресиван – 1100 км, а способан је да обезбеди ознаке циљева за системе ПВО, на удаљености од преко 600 км.

Радар може да ради у лошим климатским условима, на температурама од -50 до +60 степени Целзијуса. Тренутно је радарски систем распоређен на Арктику и садржи елементе вештачке интелигенције.

Према руском Министарству одбране, станица је ступила у службу Северне флоте Русије крајем 2018. године.

Руски војни стручњак Јуриј Kнутов рекао је да је Резонанс-НЕ високо ефикасан радарски систем опремљен елементима вештачке интелигенције, који омогућава станици да симулира електронску слику циља и тачно га идентификује помоћу параметара лета.

Систем већ набавили Египат и Иран.

Неки медији су известили да су САД, након што су убиле иранског генерал-мајора Kасема Солејманија, команданта специјалних снага Ал-Kудс у иранском Kорпусу исламске револуције, планирале да користе борбени авион Ф-35 за спровођење још једног напада на Техеран (вероватно унутар иранског ваздушног простора), али је на крају отказан, пошто је Ф-35 приметила иранска радарска станица, вероватно руски Резонанс-НЕ.

Kнутов је приметио да је радар Резонанс-НЕ од велике важности за обезбеђивање одбрамбене способности Русије. У пракси је Резонанс-НЕ способан да открије широку класу ваздушних циљева – стратешке и оперативно-тактичке летелице, хеликоптере, крстареће и балистичке ракете и балоне.

Међутим, главна „специјалност“ домаће станице су стелт авиони, крстареће ракете и хиперсонични летећи објекти.

Радар примењује принцип резонантне рефлексије радио-таласа, што доводи до наглог повећања ефективне рефлектујуће површине (ЕОЦ) ваздушних објеката. Дакле, систем непогрешиво уочава авионе направљене помоћу стелт технологије и преноси ове податке у системе ПВО.По правилу, Резонанс-НЕ је распоређен на терену у облику квадрата од четири модула. Међутим, на захтев купца, радар се може саставити у верзији са једним модулом, два модула или три модула са секторима за гледање од 90°, 180° и 270°.

Према речима стручњака Јурија Kнутова, Русија је у стању да претекне САД и друге државе у развоју радарских система за откривање хиперсоничних летелица. Према његовим речима, тренутно руске оружане снаге имају могућност да обарају циљеве који развијају брзину изнад 5 маха.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u