Za samo 120 dana strani agenti u Rusiji dobili iz inostranstva milijardu dolara

Za samo 120 dana strani agenti u Rusiji dobili iz inostranstva milijardu dolara

7 aprila 2013

Vladimir_Putin_Gre_2018788cZa četiri meseca, koliko je prošlo od usvajanja zakona koji nevladine organizacije u Rusiji koje se mešaju u unutrašnju politiku zemlje i primaju novac iz inostranstva obavezuje da se predstavljaju kao  „strani agenti“, na račune tih organizacija iz inostranstva je leglo 28, 3 milijarde rublji (gotovo 1 milijarda dolara).

To je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio u intervjuu koji je 2. Aprila dao nemačkom TV kanalu ARD u podmoskovskoj predsedničkoj rezidenciji Novo – Ogarjovo.

Pre nego što će saopštiti o kojoj sumi je reč, Putin je rekao nemačkom novinaru:  „Zamislite koliko novca je leglo! Ne možete ni da zamislite, ni ja nisam znao…“. Od ukupne sume čak 3, 855 milijardi rubalja (122 miliona dolara) je stiglo u NVO preko diplomatskih predstavništava (ambasada) stranih država, dodao je predsednik Rusije.

Putin je podsetio na zakon koji je krajem 2012. Donet u Rusiji. Prema tom zakonu NVO koje dobijaju novac iz inostranstva, a bave se unutrašnjom politikom, treba da se registruju kao  „strani agenti“, tj. Kao organizacije kojima strane države plaćaju političko delovanje u Rusiji.

Predstavnik nemačkog TV kanala je izrazio zabrinutost zbog takvog termina i rekao:  „Izraz ‘strani agent’ kojim treba da se nazivaju te organizacije asocira na nešto vezano za Hladni rat“. Na to je predsednik RF saopštio novinaru da su SAD donele isti takav zakon još 1938. Godine i da je on tamo još uvek na snazi.

„I naše, ruske organizacije suočavaju se sa potpuno istom praksom, koju je ta zemlja uvela pre mnogo decenija“, istakao je Putin.  „Mi smo doneli isti takav zakon, koji ništa ne zabranjuje – to posebno želim da naglasim: ništa ne zabranjuje, nikoga ne ograničava i ništa ne zatvara“. Šef države je podvukao da ruski zakon o NVO ne zabranjuje organizacijama koje dobijaju novac iz inostranstva da se bave nekom konkretnom delatnošću, između ostalog i unutrašnjom politikom.  „Mi jednostavno želimo da znamo ko dobija taj novac i na šta se on troši“, objasnio je Putin poziciju Kremlja, dodavši da građani RF imaju pravo da znaju kako se finansiraju oni koji se bave politikom u njihovoj zemlji.

Zatim je predsednik objasnio uzrok potrebe regulisanja rada NVO u savremenoj Rusiji. On je pitao svoga sagovornika da li mu je poznato koliko u Evropi ima nevladinih organizacija koje se finansiraju iz Rusije. Novinar nije mogao da odgovori na to pitanje.  „Ja ću Vam reći“, nastavio je Putin.  „Jedna takva organizacija deluje u Parizu, a druga je registrovana u SAD i deluje u Severnoj Americi. I to je sve. Dakle, ukupno dve organizacije: jedna u SAD i jedna u Evropi.

“Nasuprot tome, u Ruskoj Federaciji trenutno deluju 654 politički aktivne nevladine organizacije  „koje, kako se sada ispostavilo, dobijaju novac iz inostranstva“, izjavio je šef ruske države.  „To su organizacije koje se bave unutrašnjom politikom. Zar naše društvo ne treba da zna ko i za šta dobija novac?“, zapitao se Putin.  „Mi ih samo molimo da kažu: ‘Jeste, mi se bavimo politikom, a finansiramo se iz inostranstva’. Društvo ima pravo da to zna.“

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milijan says:

    Treba do određene mere pustiti strane agente, kako bi novac ulazio u Rusiju, a one koji pređu crtu treba pohapsiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *