Za Siriju spreman i pomagač teroristima Munib Zahiragić

Za Siriju spreman i pomagač teroristima Munib Zahiragić

1 jula 2013

slikacitava.phpVideo-zapis na kojem se vidi grupa naoružanih mudžahedina u maskirnim uniformama spremnih za odlazak na ratište u Siriju nastao je u centralnoj BiH, a jedan od aktera je Munib Zahiragić, koji je 2003. godine u BiH osuđen na dve godine zatvora zbog špijuniranja i pomaganja u bekstvu osumnjičenih za terorizam, saznaje „Glas Srpske“ od izvora bliskog institucijama prate aktivnosti pojedinaca opasnih po bezbednost.

Zahiragić je osuđen jer je iz AID-a, obavještajne službe RBiH, iznosio poverljiva dokumenta i podatke koje su obaveštajci prikupili o delovanju islamskih radikalnih organizacija i pojedinaca u BiH.

Na video-zapisu koji je postavljen na internet servisu „LiveLeak“ vidi se grupa mudžahedina u maskirnim uniformama koji su naoružani vatrenim i hladnim oružjem i za koje je navedeno da se spremaju za odlazak na ratište u Siriju. Na snimku se čuje pesma grupe ljudi koji im pevaju pesmu o džihadu, ratovanju, šehidima, Iraku, Avganistanu i Siriji, a na kraju snimaka svi uzvikuju „Alahu ekber“.

– Uskoro će biti poznata imena i organizatora i svih boraca koji se nalaze na tom snimku. Saslušana su dvojica za koje se sumnja da su s tim povezani – rekao je taj izvor.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u saradnji s Tužilaštvom BiH, pored ovog snimka, proveravaju i povećano angažovanje finansijera i onih koji regrutuju džihadiste za odlazak na ratište u Siriju, te boraca koji tamo odlaze.

– Među onima koji regrutuju borce u BiH za džihad, najčešće za Siriju, su I. Bilbani, M. Dizdarević i N. Beka – rekao je taj izvor.

Za Bilbanija je poznato da već dugo među Bošnjacima u BiH populariše džihad u Avganistanu, a borce za Siriju regrutuje poslednjih nekoliko meseci. Dizdarević je dugo boravio u Gornjoj Maoči, a sada je promenio lokaciju koja je poznata pripadnicima SIPA. Pre nego što je počeo da regrutuje borce za Siriju, mesecima je bio na ratištu u Avganistanu.

Beka često boravi u Gornjoj Maoči i u stalnom je kontaktu sa najradikalnijim islamistima s kojima za rat u Siriji uspešno regrutuje najmlađe pripadnike bošnjačkog naroda.

U analizi rađenoj za potrebe bezbednosnih službi u Briselu od 6. juna ove godine pod nazivom „Moderni terorizam na Balkanu: Prava pretnja bezbednosti u Evropi“, a koju je „Glas Srpske“ objavio u nastavcima navodi se da je islamski fundamentalizam još pretnja bezbednosti u BiH, te da postoje tvrdnje da se teroristi pripremaju za napade usmerene ka diplomatskim misijama SAD, bazama NATO-a ili Oružanim snagama BiH koje učestvuju u operacijama u inostranstvu. U analizi je istaknuto i da se centri usmjereni na regrutovanje terorista na Balkanu i dalje uspostavljaju, a naročito u BiH, Kosovu, Sandžaku i Hrvatskoj. Njihove aktivnosti se finansiraju uglavnom od novca dobijenog ilegalnom trgovinom drogom.

Na ratištima Sirije, Iraka, Avganistana, Čečenije, Dagestana i Ingušetije ima više od 550 državljana BiH, od čega samo u Siriji oko 330.

Sahrane

Informacije o poginulim ratnicima iz BiH na ratištima Sirije, Iraka, Avganistana su tajne. Najveći broj sahrana obavljen je u Srebreniku, Zavidovićima, Travniku, Sarajevu i Zenici.

(Glas Srpske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *