Za smrt devet Srba, od čega petoro dece, nema odgovornih

Za smrt devet Srba, od čega petoro dece, nema odgovornih

8 avgusta 2013

izbeglicePre 18 godina hrvatska avijacija bombardovala je kolonu srpskih izbeglica, koja je bežala pred hrvatskom vojskom u akciji „Oluja“. Kolona se kretala iz pravca Donjeg Lapca prema Bosanskom Petrovcu. U bombardovanju je smrtno stradalo devet Srba, od čega četvoro dece, a pedeset je ranjeno.

U znak sećanja na ove žrtve kod Spomen-krsta u Bravsku služen je pomen i zapaljene su sveće. I ove godine okupili su se prežieli učesnici ovog pogroma, te rodbina i prijatelji stradalih. Iako je MUP RS 2010. godine podneo izveštaj protiv dva pilota i tri oficira vojske Hrvatske, optužnice protiv počinilaca nikada nisu podignute.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac izjavio je da zločin nad Srbima koji su izbegli iz Krajine mora biti kažnjen.

– Hrvatska godinama opstruiše istrage oko stradanja Srba – poručio je Štrbac.

On je takođe najavio je podnošenje krivične prijave protiv osoba koje su vređale Srbe kada su hteli da bace venac u reku Unu u Novom Gradu, u znak sećanja na stradale u hrvatskoj akciji „Oluja“. Štrbac je rekao Srni da je to lice bilo u automobilu sisačkih registarskih tablica, da je ušlo u RS i prošlo graničnu kontrolu, što znači da su njegovi dokumenti skenirani.

– Čim dobijemo te podatke, podnećemo krivičnu prijavu. U Hrvatskoj se to što je taj čovjek uradio definiše kao zločin iz mržnje, a u Srpskoj i BiH kao izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i diskriminacije – naveo je Štrbac.

KRIVIČNA PRIJAVA

U Novom Gradu je uutorak jedan muškarac, prilikom ulaska iz Hrvatske u BiH, izvređao učesnike u koloni koja je na mostu na Uni palila sveće i nosila venac rečima: „Šta hoćete marvo? Državu u državi?“ Štrbac je naglasio da će krivična prijava biti prosleđena nadležnim tužilaštvima Republike Srpske, BiH i Hrvatske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *