За Србију седам гласова у СБ УН

Za Srbiju sedam glasova u SB UN

17 oktobra 2015

pol-03_620x0 savet bezbednosti 454Izborom novih nestalnih članica u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pozicija Srbije u odbrani nacionalnih interesa donekle će biti povoljnija, jer će među 15 članica ovog tela biti sedam država koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Od 1. januara stolice u SB treba da preuzmu Egipat, Japan, Senegal, Ukrajina i Urugvaj, od kojih poslednje dve ne priznaju KiM. Od preostalih pet nestalnih članica, čiji mandat traje do kraja 2016, Malezija i Novi Zeland su priznale Prištinu, dok Španija, Venecuela i Angola to nisu učinile.

Sa Rusijom i Kinom, dve stalne članice koje čvrsto drže svoje pozicije oko KiM, broj država na strani Srbije popeo se na sedam, od ukupno 15, koliko ih ima u SB. U Savetu bezbednosti odluke se donose prostom većinom, pod uslovom da nijedna od stalnih članica ne uloži veto.

Inače, od 193 članice Ujedinjenih nacija, prema podacima našeg Ministarstva spoljnih poslova, 106 je priznalo Kosovo, a poslednja država koja je to učinila je Antigva i Barbuda, maja ove godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *