ЗА СРПСКЕ ЖРТВЕ ИХ НИЈЕ БРИГА: Сарајево забранило окупљање за жртве „Олује“!

ZA SRPSKE ŽRTVE IH NIJE BRIGA: Sarajevo zabranilo okupljanje za žrtve „Oluje“!

2 avgusta 2015

oluja-veritasPovodom 20 godina od akcije Oluja u Zagrebu će biti održano odavanje počasti žrtvama te vojne operacije. Ista akcija u Sarajevu je zabranjena, navodi UDIK.

U zajedničkom obeležavanju Oluje učestvuju Centar za žene žrtve rata — ROSA (Zagreb), Ženska mreža Hrvatske, u saradnji sa Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, Srpskim demokratskim forumom i Udruženjem slobodarskih aktivista Zagreb.

Obeležavanje će biti održano u Zagrebu 3. avgusta 2015. godine na Trgu bana Jelačića od 11.00 do 11.30 sati.

„Cilj je podsetiti javnost na zločine počinjene u operaciji Oluja, kao i na državno organizovano poricanje ovih zločina. Podsećamo da je u vojnoj operaciji Oluja poginulo i nestalo 1. 853 osobe, a proterano preko 220.000 stanovnika Republike Hrvatske, većinom srpske nacionalnosti“, navodi se u saopštenju.

„Ovom akcijom želimo još jednom pozvati na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima i građankama Republike Hrvatske“, dodaje se.

Osim toga, u saopštenju se navodi da je sličnu akciju 3. avgusta u Sarajevu ispred ambasade Republike Hrvatske, takođe u organizaciji UDIK-a koji je tom prilikom želeo predsednici Hrvatske poslati otvoreno pismo, zabranio MUP Kantona Sarajevo.

„Zabrana skupa je najgora i najstrašnija slika koju možemo da pošaljemo iz Sarajeva, a želja je bila nešto sasvim drugo“, ocenjuje UDIK.

Ovo je, kaže se u saopštenju, i „dokaz solidarisanja sa politikom koju vodi Republika Hrvatska, a koja ima za cilj diskriminaciju i veličanje odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom u Hrvatskoj“.

Iz UDIK-a podsećaju da je sloboda okupljanja garantovana članom 11. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te navode da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo selektivno zabranjuje skupove i krši slobodu na mirno okupljanje.

Zabraniti mirno okupljanje je nešto što se ne radi u demokratskom društvu a naročito ne u društvu koje je doživelo sličnu sudbinu, kaže se u saopštenju UDIK-a.

Navodi se i da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović iskazala solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenici, a sada na ovaj način institucije u Sarajevu iskazuju podršku hrvatskoj politici.

Uprkos zabrani o okupljanju, UDIK će u ponedeljak 3. avgusta uputiti pismo predsednici Republike Hrvatske i još jednom je pozvati na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Republike Hrvatske.

Njeno (ne)distanciranje će imati dugotrajne posledice na odnose u regionu, ali i ozbiljno shvatanje hrvatskog poimanja zapadnog Balkana na putu ka EU, zaključuje se u saopštenju.

(rs.sputniknews.com/novi.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *