За српском Богородицом НИKО НИЈЕ ПЛАKАО! Ова црква је МНОГО СТАРИЈА од Нотр Дама – СПАЛИЛИ је Албанци! (ВИДЕО)

Za srpskom Bogorodicom NIKO NIJE PLAKAO! Ova crkva je MNOGO STARIJA od Notr Dama – SPALILI je Albanci! (VIDEO)

17 aprila 2019

Našu veliku svetinju, crkvu Bogorodice Ljeviške, koja se nalazi u Prizrenu, Albanci su spalili do temelja tokom martovskog pogroma 2004. godine.

Gradnja crkve je završena 1307. godine, a izgrađena je po nalogu kralja Milutina Nemanjića.To znači da je ova srpska svetinja čak 38 godina starija od Notr Dama, koji je teško oštećen u požaru pre dva dana. Izgradnja Notr Dama je počela 1163, ali je katedrala završena 1345. godine.

Posle oslobođenja Kosova 1912. crkvi je vraćena prvobitna namena, i ponovo je postala centar srpske kulture na Kosovu. Ova svetinja je tek 2006 upisana na UNESKO-vu listu svetske baštine, i zajedno sa manastirom Dečani označena je kao deo svetske baštine koji je u velikoj opasnosti. Iako su vojnici KFOR „čuvali“ crkvu, tokom pogroma Srba 2004. godine divljački je oskrnavljena zajedno sa još 35 srpskih svetinja.

Albanci su pre spaljivanja Bogorodice Ljeviške oskrnavili freske, ikone i ostale relikvije iz ove crkve, i time još jednom pokazali da mrze sve što je srpsko i da im ništa nije sveto.

I dok ceo svet plače za krunom Pariza, kako nazivaju Notr Dam, niko osim samih Srba nije ni suzu pustio za Svetom Bogorodicom Ljeviškom, koja je gorela dok su se Albanci divljački radovali nad zgarištima srpskih svetinja.

I danas se nastavlja uništavanje ove crkve, pošto Albanci konstantno pljačkaju i odnose sve ono što nisu uspeli da spale.

 

KOMENTARI8 komentara

 1. samostalan says:

  Citao sam da je na Kosovu spaljeno preko 300 srpskih crkava. Zasto pravoslavna crkva nije pokrenula nikakav pravni postupak povodom toga.

  • test01 says:

   Ja sam nasao podatak oko 250 Srpskih hramova (crkava-manastira..) da je unisteno u albanskom divljastvu, polovina upravo po ulasku KFOR/NATO trupa na teritoriju Srpskog KiM. Upravo SPC treba da kaze narodu koliko hramova je unisteno ali sticem utisak da se sve to namerno krije, kao sto su svi mediji kontrolisani od vlasti a vlast je kontrolisana od strane zapada. Radi se na `pranju mozga` Srba i menjanju istorije, Sta drugo reci...

 2. Sančo Pansa says:

  Nije trebalo ovo objaviti, jer ćete staviti u nered srpske super evropejce, a mogli bi i da se naljute zbog upoređivanja... Već su se isplakali za Notr Dame, toliko da im nije ostala ni jedna suza za naše Svetinje za koje će tek sada saznati...

 3. bane says:

  Niko ne može da razume u potpunosti tudju nesreću dok mu se nešto slično ne dogodi. A kako bi im tek bilo da im je neko bombardovao njihov narod i svetinje , umesto greške pijanog električara. Mislim da je to posledica kačenja jedne od zastava, što se verovatno i Bogu smučilo. Sila Boga ne moli, Bog silu ne voli.

 4. 3,14 says:

  Jad i beda... I sramota do neba...

 5. Fantom iz Notre Dame ;-) says:

  muslimanski i francuski divljaci su isti, za njih ne treba imati nikakve pozitivne osećaje, samo planirati i naoružavati se za osvetu.

 6. Slobodanka says:

  Na šta me podseća rušenje i spaljivanje crkve Bogorodice Ljeviške i svih ostalih naših svetinja na otetom KIM? Četvrti krstaški rat trajao je od 1202. do 1204. godine. Pokrenut je da bi se osvojio Egipat, ali zbog nedostatka novca krstaši su pristali da prvo za Mletačku republiku zauzmu Zadar, da bi kasnije prvo za vizantijskog princa Aleksija (četvrtog) Anđela koji se borio za presto protiv svog strica Aleksija trećeg, a zatim su Mlečani uz pomoć ostalih krstaša za sebe osvojili Carigrad i srušili Vizantiju. Na temeljima ovog pohoda nastale su nove države, a Mletačka republika je postala najveća pomorska sila u istočnom Sredozemlju. Nekoliko godina ranije u leto 1185. godine pokrenuta je i velika normanska ofanziva protiv Vizantije. Normani su tada zauzeli Drač i Solun i spremali su se na sam Carigrad. ... Današnji NATO jako podseća na nekadašnje krstaše koji su se udruživali i okupljali u ratnim pohodima i koje je od pohoda do pohoda predvodila neka vodeća evropska sila. Opet ratuju na Bliskom istoku kao nekad. U novije vreme Solun opet imaju od ulaska Grčke u NATO 1952 godine, a Drač imaju od 2009 godine. Zadar i puno više imaju takođe od 1991 i konačno 2009 godine ulaskom Hrvatske u NATO. Najveća pomorska sila sada je SAD, a ne kao nekad Mletačka (Italija), ali i današnja Italija je u NATO alijansi. Borbe za vlast/presto u dinastiji Anđela i neslaganja vladajućih pepubličkih elita u bivšoj SFRJ imaju sličnosti. Slično je i to da njihova neslaganja posmatra u svom interesu i podržava neko treći i puno veći tj. jači. Na taj način tj. tim povodom stiglo nam je i otvoreno i sakriveno mešanje SAD, zatim NATO slično kao što su nekad stigli Mlečani i ostali krstaši u Vizantiju. Nakon 800 godina njihovi motivi su isti: Obračun sa istokom i osvajanje novih teritorija. Upravo je Federika Mogerini izjavila da treba ubrzati proces pristupnih pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana. Na kraju je zaključila: Zemlje Zapadnog Balkana nalaze se okružene zemljama-članicama, na politiku prema Balkanu ona gleda ne kao na proširenje EU, već kao zaokruživanje (!) evropskog kontinenta. - Pobogu, kontinent Evropa odavno je nastao. Ne zaokružuje Mogerinijeva kontinent nego vlast EU, tačnije vlast gospodara EU. Žurba da zaokruže i Zapadni Balkan verovatno je u vezi sa strahom da to neće uspeti da završe, osećaju da gube raniju nadmoć i da slabe.

 7. Mile says:

  Paljenje srpskih svetinja to je način da Šiptari steknu dragocene poene na putu za EU. Naše ćutanje o tome je znak vazalnog pokoravanja EU ropstvu, a s druge strane gledano nemamo kome da govorimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *