Za šta Beograd nije dobio prelaznu ocenu od Evropske komisije

Za šta Beograd nije dobio prelaznu ocenu od Evropske komisije

6 avgusta 2014

euNovi izveštaj Evropske komisije će biti uglavnom pozitivan, ali u najmanje tri oblasti Beograd neće dobiti prelaznu ocenu, pišu Novosti.

Novi godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biće najvećim delom pozitivno obojen, ali u najmanje tri oblasti Beograd neće u potpunosti dobiti prelaznu ocenu, pišu „Večernje novosti“.

Te tri oblasti su, kako saznaje list, primena Briselskog sporazuma, pravosuđe i ljudska prava, kao i usklađivanje spoljne politike sa EU.

Tim povodom, šef pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže za „Novosti“ da u izveštaju ne očekuje nikakva velika iznenađenja:

„U dokument će biti ugrađeni i izveštaji o skrininzima koji su dosad završeni, a najveća pažnja će biti posvećena poglavljima 23 i 24, gde Srbiju čeka još dosta posla. Posebno će biti tretirano i pitanje energetske politike i Južni tok. Očekujem da će tu biti naglašena potreba da se usklađujemo sa stavovima EU“, rekla je Tanja Miščević.

Kako saznaju „Novosti“, pisanje izveštaja ulazi u finalnu fazu, a dokument koji će biti sročen na oko 50 strana biće objavljen u prvoj polovini oktobra.

Najviše kritika, navodi list, biće u delu koji se odnosi na pregovaračka poglavlja 23 i 24 – pravda i bezbednost i ljudska prava.

Biće konstatovano da je u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu najviše pritužbi naših građana, kao i da je nezadovoljavajuć nivo fizičke dostupnosti pravde – udaljenost stanovnika od najbližeg suda ponegde je i 80 km.

Očekuje se da će u delu oko normalizacije odnosa sa Prištinom biti iznet niz zamerki zbog kašnjenja u primeni Briselskog sporazuma, pišu „Novosti“ i dodaju da će se, između ostalog, tražiti da se zaokruži integracija srpskog pravosuđa sa severa Kosova u prištinski sistem i da se što pre nastavi dijalog.

Vrh Brisela još uvek nije utanačio tačnu formulaciju u delu koji se odnosi na poglavlje 31 – spoljna politika i bezbednost, piše list.

„‘Tvrda’ struja briselske administracije insistira da taj deo izveštaja sadrži jasnu preporuku da se Srbija priključi odlukama EU i uvede sankcije Rusiji, ali će najverovatnije proći neutralnija varijanta – da se Beograd pozove da postepeno usaglašava svoju politiku s evropskom“, pišu „Večernje novosti“.

B92

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *