ЗА ШТА СЕ СПРЕМА ЕВРОПА? ВЕЛИКИ БРОЈ ЗЕМАЉА ДОНОСИ ВАЖНУ ОДЛУКУ

ЗА ШТА СЕ СПРЕМА ЕВРОПА? ВЕЛИКИ БРОЈ ЗЕМАЉА ДОНОСИ ВАЖНУ ОДЛУКУ

9 јуна 2023

Након завршетка Хладног рата, вец́ина европских држава укинула је обавезно служење војног рока, а о поновном увођењу сада се дискутује у појединим земљама.

Са завршетком Хладног рата, владе у Европи почеле су да придају мање значаја војној одбрани, а за последњих 20 година велика вец́ина земаља укинула је обавезно служење војног рока, односно обавезу војног оспособљавања.Немачка је, на пример, 2011. године укинула обавезно служење војног рока, а војна обавеза може да се активира само уколико Бундестаг утврди да постоје напетости или да је неопходна одбрана.

Исто је или слично у многим другим европским земљама. Само шест европских чланица НАТО-а задржало је војну обавезу од 1993. године до данас.

Велика Британија, САД и Kанада имају професионалне војске већ 50 или више година.

После руске агресије на Украјину, многе европске државе не само да су повећале своје буџете за одбрану, вец́ разматрају и поновно увођење војног рока, а за сада је само неколико земаља предузело значајне кораке у том смеру. Убрзо након руске анексије Kрима, Украјина (2014) и Литванија (2015) поново су увеле војну обавезу за мушкарце од 18 до 26, односно 25 година.

После руске агресије на Украјину прошле године, украјинска влада је усвојила закон према којем сви мушкарци између 18 и 60 година могу да буду позвани у војску.

Летонија је једна од три земље чланице НАТО-а које се граниче са Русијом и сада жели поново да уведе војну обавезу од 2024. године, када ће сви мушкарци од 18 до 27 година морати да заврше војну обуку од 11 месеци.

Од 2028, сваке године треба да буде регрутовано 7.500 Летонаца, а толико је, према подацима НАТО-а, та земља имала професионалних војника 2022. године. Друге две земље чланице НАТО-а које се граниче са Русијом су Естонија и нова чланица Финска која никада није ни укидала војну обавезу.

У Румунији су 2015. године пропали покушаји да се поново уведе обавезно служење војног рока, а о томе се поново разговара од пролећа ове године. Посебан захтев Министарства одбране је да, у случају опште мобилизације, сви млади Румуни који живе у иностранству морају у року од 15 дана да се пријаве за регрутацију.

Холандским оружаним снагама недостаје око 9.000 регрута и због тога влада размишља о проширењу војске кроз обавезну војну службу, као што то Шведска чини од 2018. године.

Шведска би могла да постане следећа чланица НАТО-а, а 2010. године укинула је служење војног рока, али га је поново увела 2018. јер није било довољно добровољаца. Од тада су сви 18-годишњаци морали да се пријаве на регрутацију, међутим, као и у Норвешкој, само мали део њих служи војни рок.

У Норвешкој од 2016. године не само сви мушкарци, вец́ и све жене старије од 18 година, морају на регрутацију. Међутим, само око 9.000 од 60.000, колико их сваке године обави војни лекарски преглед, буде позвано на 19-месечно служење војног рока због строге селекције.

У Данској је служење војног рока у теорији обавезно, али има довољно добровољаца како би се задовољиле потребе.

Француски председник Емануел Макрон увео је Универзалну националну службу 2019. године, у којој млади људи месец дана волонтирају за добробит земље. Влада сада разматра да то постане обавезно за све Французе и Францускиње између 15 и 17 година, а од тога би две недеље млади проводили у војним објектима.

Немачки канцелар Олаф Шолц одбацио је предлог министра одбране Бориса Писторијуса о увођењу обавезног служења војног рока, али позиви на расправу о томе долазе из целог политичког спектра у Немачкој.

KOMENTARI3 коментара

  1. Косовац says:

    Сећам се деведесетих година, када су нас паметни аналитичари и српска мирољубива миротворна опозиција убедили како је служење војног рока један велики терет који беспотребно оптерећује друштво. Да се те паре уместо за милитанте, могу корисније употребити за сорошоидни цивилни развој друштва. А генерали ЈНА убеђивали јавност како је војска „одржива“ зато што се бави баштованством и има неколико булдозера који штеде паре које војска троши. Па су износили бројке о тонажи произведених кромпира и количини киселог купуса спремљеног за зиму. ……………Данас смо се пробудили и схватили да смо заиста уштедели много пара. Али аналитичари и мирољубива миротворна позиција и опозиција се одједном суочила са неким новим издацима. „Заштитник“ мирољубиви НАТО пакт узима 2% од буџета државе, за своје нормалне трошкове. Па онда корупционо и на силу „убеди“ председнике да додатно купују НАТО хеликоптере и авионе, ракете и остало, иако смо мирољубива миротворна позиција и опозиција - што све нормално треба да се плати. И на крају шлаг на торту, да се тражени број војника у цвету младости пошаље да негде ратује у корист свог заштитника НАТО пакта, негде у πзду материну.

  2. Риста Бре says:

    "Па су износили бројке о тонажи произведених кромпира и количини киселог купуса спремљеног за зиму. …………… негде у πзду материну." Упиш----ссе од с.еха. Онда су киселили купус, зато данас иду као лакеји на такмичења са ТО Охаја. Боље да и даље киселе купус. Без редовне војске, држава не постоји.(Заљубио сам се у Кинеску репортерку Ли Јингјинг- кога занима како изгледа моја нова узалудна љубав, нека потражи на Јутубету. Имаће шта да види, часна реч. Није за клинце. Усмрти ће их на први поглед. Ах да, она воли Кинеске војнике, полицајце и Си Ђинпинига. Данас сам је гледао сатипо са Њу Атласом. Јингјинг је кинеска дрога за Запад)

  3. Mastur faker says:

    Uvesce, ne "da li ce?" !!! EU ima veliki višak stanovništva koji ce rado poslati na odstrel. Hrvati, Estonci, Poljaci su 1.kontingent, posle idu i ovi sa "debelog" Zapada EUrobije. Prosto,nema resursa da bi cifutsko-isusovačko-jehovske elite Zapada tovile taj višak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u