ЗА ШТА СЕ СПРЕМАЈУ? ПОЉСКА ОД АМЕРИКЕ КУПИЛА 250 модернизованих тенкова Abrams

ZA ŠTA SE SPREMAJU? POLJSKA OD AMERIKE KUPILA 250 modernizovanih tenkova Abrams

15 jula 2021

VOJNO-državni vrh Poljske odlučio je da nabavi četiri bataljona američkih tenkova Abrams.

Ovo je objavio šef vladajuće stranke u zemlji Pravo i pravda, zamenik premijera Jaroslav Kačinjski.„Naša vojska će uskoro, ako sve bude u redu, već 2022. godine dobiti najnoviju verziju tenkova Abrams. Biće ih dovoljno za opremanje četiri tenkovska bataljona“, naglasio je Kačinjski.

Ministarstvo odbrane Poljske preciziralo je da je reč o 250 tenkova modifikacije M1A2 Abrams SEPv3.

Ministar Mariuš Blašćak sa zadovoljstvom je saopštio je da će Poljska dobiti najsavremenije tenkove testirane u borbama, a stvorene da budu protivteža ruskim „Armatima“.

Otkrio je i da će biti raspoređeni na istoku zemlje. Dakle: da će biti okrenuti prema Belorusiji i Rusiji. Trenutno Poljska raspolaže tenkovima Leopard 2A5, Leopard 2A4, PT-91 Tvardi i T-72M i PT-91…

Kačinjski je, inače, naglasio da se Varšava pridržava principa: ako želiš mir – spremaj se za rat… Krajem maja su Turska i Poljska potpisale ugovor o isporuci Varšavi bespilotnih letelica Bayraktar.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je tom prilikom da je ponosan što njegova zemlja „deli svoj vojni potencijal sa važnim saveznikom iz NATO“.

KOMENTARI6 komentara

 1. opet ja says:

  Ne postoji odavno proizvodnja tenkova Abrams. Svi tenkovi su stari koji se u posebnom pogonu repariraju i u njih ide nova oprema. To znači da SAD ostaju bez 250 tenkova.

 2. toza says:

  stvarno ne razumem poljake, pretili i hitleru i zna se kako prosli. ako se kresnu sa rusima, nemacka ce da vrati dancig i celu zapadnu posljsku koju im rusi poklonili nakon II sv rata..

  • milorad5 says:

   pa možda je to i cilj igre sa zapada,da gurnu poljake u furunu,naprave rusima glavobolje i vrate svom izvodjaču radova iz 2.sv.rata teritoriju koju su izgubili.Znate, hitleru su iz engleske i amerile pričali bajke pre nego što je doveden na vlast u nemačku a nacionalsocijalizam je britanski izum i vrlo lepo se primio i u americi.E,jedino nisu računali na primitivni antisemitizam odredjenih pojedinaca i hitlera pa im je to pomrsilo račune,a, i doveli su bre psihopatu na vlast, koji se otrgo kontroli.ZATO su oni posle kukali za rusima i pomagali koliko su mogli jer su znali koji je hitler monstrum i koliko je opasan pacijent.Ali on je odradio posao ipak,uništio je SSSR za račun kartela koji su ga doveli na vlast i finansirali.Avo sada sa "obuzdavanjem rusije" je očigledno nastavak posla i ovoga puta su poljaci "ovan" za razbijanje kapije.Sreća,nisu poljaci nemci.Ja sam još pre par god.napisao ovde, da će rat početi kada dodju tenkovi iz amerike,e pa eto lepo su nam najavili kada će to biti.

   • opet ja says:

    Pošto, kako si rekao, rat počinje kada američki tenkovi budu stacionirani, oni su znajući to napravili ovaj lukavi potez da te iste tenkove daju Poljacima. Inače na zapadu ne postoji vise ni u jednoj državi proizvodnja tenkova, čak ni u Nemačkoj. Najnoviji model Leoparda 2, A7, su u stvari stari prerađeni tenkovi na tu varijantu. Britanija je odavno zatvorila proizvodnju Challengera 2, isto kao i Francuska Leclerca.

 3. M says:

  Nisu problem Poljski Abrams tenkovi,neće Poljska napasti Rusiju,nego su problem USA rakete,proturakete,avioni,tenkovi itd.u Poljskoj i šire,jer se oni spremaju napasti Rusiju!A ceh će platiti Poljska i ti USA sateliti uvučeni u taj rat!Pa Poljaci misle da će ovako jeftinije proći!Ali,ako taj rat bude Atomsko-konvencionalni,a vjerovatno bude,onda im ni ti tenkovi neće biti od prevelike koristi!Osim ako s njima uspiju zbrisati u Francusku i time zaslužiti sendviče za ručak do svoje protuofanzivne lutrije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *