ЗА ВРЕМЕ РАТА ПОМАГАО ЈЕ СИРОМАШНИМА И ДЕЦИ БЕЗ РОДИТЕЉА, А САДА ЈЕ ПОСТАО СВЕТАЦ! Ево ко је био свештеник Недељко Стреличић

ZA VREME RATA POMAGAO JE SIROMAŠNIMA I DECI BEZ RODITELJA, A SADA JE POSTAO SVETAC! Evo ko je bio sveštenik Nedeljko Streličić

23 maja 2023

U nedelju 21. maja sa početkom u 9 časova u hramu Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, održao se svečani čin kanonizacije Nedeljka Streličića. Službu u hramu u Rakovici služio njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Nedeljko Strelica rodio se u Pustom Šilovu 25. februara 1907, od oca Miloša i majke Zagorke, rođene Jauković. Strelice su se u Pusto Šilovo doselili iz okoline Nikšića, posle Berlinskog kogresa 1878. Starinom su se prezivali Tomović, dok im je porodična slava bila Sveti Jovan Krstitelj. Miloš i Zagorka su u braku imali još pet kćeri.Jedan deo imanja Strelica u Pustom Šilovu danas je u vlasništvu Dejana Rajkovića, dok se za porodični dom samo nagađa gde se nalazio. Kum prilikom Nedeljkovog rođenja, bio je Branko Jovanović, zemljoradnik iz Pustog Šilova.

Miloš Strelica i članovi njegove porodice su kolonizovani u mestu Drvare, kod Vučitrna 1914. godine. Nedeljko se školovao u Kosovskoj Mitrovici, a zatim u Prizrenskoj Bogosloviji, koju je završio sa odličnim uspehom. Po okončanju školovanja 1929. se oženio Branislavom Gvozdić, ćerkom nekadašnjeh medveđanskog paroha, Stojana Gvozdića.

U ovom braku Nedeljko i Branislava imali su tri kćerke, od kojih je najstarija umrla u drugoj godini života. Posle ženidbe Nedeljko je rukopoložen za sveštenika i tada mu je prezime promenjeno u Streličić. Kao sveštenik službovao je u Prištini i Lapljem selu. Bogoslovski fakultet u Beogradu upisao je 1931. i završio pet godina kasnije.

U januaru 1935. premešten je sa službom u Rakovici u manastiru svetog Arhangela Mihajla. Patrijarh Varnava je primetio mladog Nedeljka i bio čest gost njihovog porodičnog doma. U Rakovici je otac Nedeljko razvio široku delatnost i u njegovo vreme izgrađeni su Hram i parohijski dom.

Pored svešteničke uloge razvio je i živopisan društveni život. Protiveći se potpisivanju Konkordata sa Rimokatoličkom crkvom, kao i cela Srpska pravoslavna crkva odazvao se na poziv na litije, protiv ovog sporazuma 1937. Litije su se pretvorile u krvavi obračun policije sa građanstvom i sveštenstvom. Otac Nedeljko bio je teško pretučen od strane policije.

Rad oca Nedeljka nije promakao crkvenim vlastima i oni su ga kao sposobnog čoveka imenovali januara 1941. za paroha crkve Sveti Sava u Beču. Zbog ratnih dešavanja otac Nedeljko nije otišao na novu službu, već je do svoje smrti ostao u Rakovici.

Za vreme rata otac Nedeljko je pomagao ratnu siročad, udovice i siromašne građane. Po oslobođenju Beograda nove komunističke vlasti u prvim mesecima nisu dirali oca Nedeljka. To se promenilo u martu 1945. kada je Nedeljko Streličić odveden na informativni razgovor.

Njegovoj supruzi Branislavi nekoliko dana kasnije javljeno je da je Nedeljko streljan, a grob ni do dana današnjeg nije pronađen. U optužnici koja je napisana posle streljanja, stojalo je samo da je bio ljotićevac. Uvidom u članstvo Ljotićevog ZBORA utvrđeno je da otac Nedeljko nije bio član ove organizacije.

Montirana optužnica poslužila je komunistima za obračun sa ideološkim neprijateljem. Roditelji Nedeljka Streličića, sahranjeni su u mestu Drvare kod Vučitrna. Supruga Branislava umrla je 1977, ćerke Zagorka 1995 i Nadežda 2001. Naslednici oca Nedeljka Streličića danas žive u Australiji i na Novom Zelandu.

Rakovički paroh Aleksandar Azdejković 2013. godine uputio je zahtev Crkvene opštine Rakovica sudu za rehabilitaciju sveštenika Nedeljka Streličića.

Na prolećnom zasedanju Sinoda Srpske pravoslavne crkve 2022. godine doneta je odluka da se Nedeljko Streličić proglasi za sveca – Svetog sveštenomučenika Nedeljka.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Smrdevit Posavski says:

    Ništa ne razumem...rasporedjen je za svestenika i oni su mu PROMENILI PREZIME. Pa kad vec oni dele porodice mogli su mu dati neko cifutsko ime i prezime posto oni veruju u cifutske "bogove" jehovu i isusa i cifutski su gyzolisci. Ziveo Svarog, Perun i nasi bogovi, smrt isusu i jehovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *