Žaba po žaba, potpis

Žaba po žaba, potpis

23 aprila 2013

Đorđe-VukadinovićPiše: Đorđe Vukadinović

„Ako nešto izgleda kao patka, hoda kao patka, leti kao patka, kvače kao patka i pliva kao patka – verovatno je u pitanju patka”, glasi jedna poučna (navodno, anglosaksonska) poslovica. Elem, ako nešto izgleda kao de fakto priznanje nezavisnosti Kosova, ako većina objektivnih posmatrača sa istoka i zapada misli da je to de fakto priznanje nezavisnosti Kosova – a, zapravo, već i „de jure” – onda je to najverovatnije zaista to.

Ako deset puta sednete da pregovarate sa licem sa vaše i Interpolove poternice, i osobom koju je ne bilo ko, već autoritativni istražitelj Saveta Evrope Dik Marti osumnjičio kao odgovornu u lancu trgovine organima, i sa njim parafirate, odnosno potpišete sporazum – onda to znači da ste ga priznali i prihvatili kao legitimnog sagovornika, kao što ste priznali i instituciju kojoj je on na čelu.

Ako najmanje nekoliko meseci preko kontrolisanih medija pripremate javnost da je sporazum sa Prištinom neizbežan i da je dobijanje datuma za početak pregovora sa EU apsolutni državni prioritet, onda ćete na kraju verovatno imati sporazum, možda i datum, ali ćete ostati bez onoga što ste imali pre početka pregovora i zbog čega su sa vama uopšte i pregovarali.

Ako se deset dana prenemažete i grčite da biste smogli snage da odbijete ponudu za koju ste i sami rekli da je „ništa” ili „manje ni od čega”, onda je jasno da se spremate da smesta prihvatite i kao veliku pobedu predstavite čim vam ponude „nešto” – pa makar to bile i mršave garancije NATO-a da kosovske oružane formacije neće ići na sever i Tačijevo obećanje da će poštovati (polu)autonomijicu za te četiri srpske opštine nad kojima do sada nije imao nikakvu vlast.

Ako neko od najviših državnih funkcionera, tačnije, premijer Dačić, za kratko vreme najmanje nekoliko puta kaže kako je „laž da je Kosovo u Srbiji” i da smo mi tu „laž stavili u Ustav”, to jest, ako nipodaštavate sopstveni Ustav i zakone, razumljivo je da će vam na kraju merodavni postati zakoni i ustav „republike Kosovo”.

Pošteno govoreći, ova žaba se kuva već dugo i odavno. Ali to ni najmanje ne abolira od odgovornosti ove sadašnje izvršioce u liku aktuelne srpske vlasti.

Važan deo tog kuvanja jesu mediji i takozvana kulturna elita koja godinama stvara atmosferu kako je „Kosovo odavno izgubljeno” (jedino što se spore oko toga da li ga je izgubio Tadić ili Milošević, Koštunica ili Tito, a možda i kralj Aleksandar), da je to možda i bolje – jer „šta bismo radili sa dva miliona Albanaca” – i da je sada najvažnije „okrenuti se budućnosti” i boljem životu naše dece. (Kao da se podrazumeva kako će nam okretanje i odustajanje od Kosova obezbediti da živimo bolje i bogatije.)

Deo tog kuvanja jeste i intenzivna kampanja protiv Srpske pravoslavne crkve, sa ciljem da se ona ili ućutka u svom stavu prema sporazumu i faktičkom guranju severa Kosova i Metohije u ustavni sistem Tačijeve države – ili da se barem utiša i kompromituje tako da taj njen kritički stav bude što blaži i nedelotvorniji . Kao i razjedinjeni „patriotski front” i tradicionalno „neobavešteni” DSS čiji su me pojedini visoki funkcioneri bukvalno dan pred „istorijsko da” ubeđivali kako „nema šanse da se potpiše”, kako oniimaju „čvrst dogovor sa SNS-om” i kako su sve ove briselske runde samo foliranje vlasti radi dobijanja na vremenu. (A, uostalom, „neće to dozvoliti Toma, neće dozvoliti Rusi” itd.) A da ne govorimo o DS-u, koji iz bezbroj razloga ne želi i ne sme da se usprotivi sporazumu, nego se infantilno inati i igra igrice govoreći da će oni podržati sporazum, ali neka vlast najpre javno kaže da je priznala kosovsku nezavisnost?! Vlast koja ima takvu opoziciju ne mora brinuti za svoj opstanak.

Prethodnu kolumnu na ovom mestu završio sam sledećim rečima: Ono što me u ovom trenutku najviše brine jeste to što je bila potrebna tako velika i tako teška artiljerija za jedno tako malo i tako nemušto ,,ne“.

Ali bolje je svakako čak i takvo nemušto ,,ne“, od ,,junačke“ kapitulacije.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *