„ЗАБИО НОЖ У ЛЕЂА“ СРБИЈИ: Орбан отворио споменик са мапом на којој су и делови Србије (ФОТО)

„ZABIO NOŽ U LEĐA“ SRBIJI: Orban otvorio spomenik sa mapom na kojoj su i delovi Srbije (FOTO)

8 juna 2020

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo se našao u žiži interesovanja u regionu zbog mape „velike Mađarske“, nakon što je otvorio spomenik na kojem se nalazi spomen ploča sa mapom, na kojoj su i delovi Srbije.

Na spomeniku koji je Orban otovorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma nalazi se i spomen ploča sa mapom Mađarske iz vremena pre raspada Austro-ugarskog carstva, koja obuhvata Vojvodinu, kao i druge delove Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske mađarska teritorija smanjena za dve trećine.

Na spomeniku su slovima od neruđajućeg čelika ugravirana imena ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austro-Ugarskoj.

Orbanova vlada platila ga je 16 miliona evra, a u središtu granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen.

Za događaj je komponovana posebna opera, po uzoru na Riharda Vagnera, a zvanicama su se na otvaranju delile i crne trake žalosti, prenosi Blic.

Hrvatski portal IndeKS preneo je da se među spomen-pločama, uz mapu „velike Mađarske“, nalazi i ona na kojoj piše „Fiume – tengerre magyar“, što znači „Rijeka – Mađarska do mora“.

Na kraju govora, u kojem je naveo da su veliki delovi mađarske teritorije „nasilno otcepljeni“, Orban je rekao da je srećan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

Video snimak događaja na kojem se vidi karta „velike Mađarske“ i spomen-ploča sa spornim natpisom objavljena je na Orbanovom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Orban se pošetkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu, nakon što je na društvenim mrežama objavio mapu „velike Mađarske“.

KOMENTARI9 komentara

 1. garo says:

  Basamag as istvan. Djere ide bosni. Ovaj punoglavac ponekad izgubi kompas ...

 2. Bata says:

  Nemam ništa protiv. Voleo bih da i Srbija, bez obzira na to koja stranka u nekom mandatu ima većinu, ima takvu jasnu prosrpsku politiku. Da sebi i drugima jasno damo do znanja da znamo dokle je bila srpska zemlja i srpski jezik, odakle smo kada i kako proterani. A ne da svakoj novonastaloj naciji povlađujemo i ćutimo nad činjenicama da su nastali manje ili više prisilnom asimilacijom Srba, i otimanjem srpske zemlje i prisvajanjem kulturne zaostavštine.

  • Rista says:

   Ne moram da pišem komentar. Uključujući vaš komentar na prvom mestu, imenjače, kao i komentar Istine, vidi se da Srbi znaju znanje. Nemam primedbe ni na ostale komentare.

 3. Gardista says:

  Pa to se zna od pocetka, nego vucko radi za interese drugih drzava.

 4. Rajko says:

  Hahahahaha. Sve je to prijateljski, komsijski i bratski.

 5. Djoka Brica says:

  Sta vam je, on radi samo svoj posao sa ciljem!Gleda odgovorno za svoju zemlju i za svoj narod. Nije kao AV ili predhodni izdajnici koji su vodili Srbiju u propast.

 6. Istina says:

  Nema frke ovdje, Obradu pokazati mapu Dusanovog Carstva.

 7. Neka, dobar je says:

  E kamo sreće da upiše i ostatak Srbije sa Kosovom i Metohijom u Mađarsku i da on vlada pa da ja mirno spavam.

  • Rajko says:

   A da se preselis tamo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *