Заборавили Петра Краља

Zaboravili Petra Kralja

7 aprila 2017

15201_620x0

POSLE gotovo pola decenije, manifestacija „Kraljevstvo poezije“, koja čuva uspomenu na našeg glumačkog velikana Petra Kralja, i tradicionalno se organizuje 4. aprila na njegov rođendan, ove godine nije održana.

Ovogodišnje takmičenje učenika beogradskih osnovnih i srednjih škola u recitovanju, opština Vračar, koja je osnivač manifestacije, nije stigla da priredi, kaže za „Novosti“ glumac Ateljea 212 Milan Caci Mihailović.

– Pre dvadesetak dana podsetio sam nadležne za kulturu u opštini Vračar da je „Kraljevstvo poezije“ divan događaj i da će biti sramota ako se ove godine ne održi, ali nije bilo nikakve reakcije – ističe Mihailović, podsećajući da je on kao kolega i prijatelj Petra Kralja bio angažovan oko ove manifestacije, kao i za podizanje spomenika našem legendarnom glumcu i fantastičnom interpretatoru poezije, kome se klanjao i jedan Ronald Harvud.

– Bio sam član svih dosadašnjih žirija, po završetku takmičenja nagrađeni učenici su nastupali pored spomenika Petru Kralju, koji se nalazi u Mileševskoj ulici, ispred zgrade u kojoj je živeo. Posle dodele nagrada nastupali smo mi, Perine kolege. Prošle godine sam napravio mini-maraton, više od petnaest glumaca govorilo je poeziju, i tako je njegov spomenik u protekle četiri godine postajao scena – ističe Mihailović, dodajući da glumci ni ove godine ipak neće odustati od „Kraljevstva poezije“.

– Odlučio sam da pozovem kolege da se ovih dana podsetimo našeg kralja scene, da pored njegovog spomenika govorimo poeziju po kojoj ga pamtimo, stihove Laze Kostića „Santa Maria della salute“, koje je najviše voleo i maestralno govorio – kaže Mihailović.

LAŽNI PLAKATI

ĆERKA Petra Kralja, rediteljka Milica Kralj, kaže da ona nije zvanično obaveštena da „Kraljevstvo poezije“ ove godine ne može da se organizuje, ali da joj je od nekih nepoznatih, bahatih ljudi nedavno stigla poruka.

– Neko je preko noći spomenik mog oca oblepio lažnim plakatima Saše Jankovića, na kojima je sprejom bilo napisano „lopovi“. To govori o ljudima koji rade takve stvari i o njihovom poštovanju kulturnih vrednosti, ne govori o Petru Kralju. Pretpostavljam da poruka ima veze sa mojim angažmanom, jer sam među onih sto javnih ličnosti koji su dale podršku Saši Jankoviću.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *