ZABORAVIO POLJSKE PLAĆENIČKE UBICE U UKRAJINI: Sikorski traži oštru akciju protiv Rusije

ZABORAVIO POLJSKE PLAĆENIČKE UBICE U UKRAJINI: Sikorski traži oštru akciju protiv Rusije

28 avgusta 2014

Radoslav Sykorski 32Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski traži oštre akcije protiv Rusije a nemački parlamentarac Norbert Retgen obećava nove sankcije.

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je Moskvu da može biti suočena sa daljim sankcijama ako se ne nađe političko rešenje krize.

“Jednostavno nije dovoljno angažovati se u pregovorima u Minsku dok ruski tenkovi nastavljaju da prelaze granicu i ulaze u Ukrajinu. Takve aktivnosti moraju odmah prestati“, naveo je Kameron.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je kako je Ruska akcija u Istočnoj Ukrajini „agresija“ koja je dovela do najveće bezbednosne krize u Evropi za više decenija.

„Ovo je svakako agresija. Poljska pozicija će biti formulisana u narednih nekoliko časova. Nama ovde ne trebaju jake reči, već akcije, a najbolje akcije celokupne međunarodne zajednice“, izjavio je Sikorski.

On se založio da te akcije budu odlučne ali promišljene, zato što su „njihove posledice potencijalno nesagledive i dodao kako „gotovo da nema opasnosti“ da na sastanku lidera EU u subotu on bude imenovan narednim visokim predstavnikom Unije za spoljne poslove i bezbednost.

Sikorski, koji je zvanični poljski kandidat za tu funkciju, je rekao kako su pregovori o tome još uvek u toku, ali kako je on optimista u pogledu njihovog ishoda po Poljsku.

Evropa mora da odgovori na jačanje nasilja u Ukrajini tako što će uvesti nove sankcije Rusiji, rekao je nemački parlamentarac Norbert Retgen.

Sankcije su potrebne kao preventivna mera, izjavio je predsedavajući Komiteta za spoljnu politiku nemačkog parlamenta Norbert Retgen. On je dodao da se o tome treba saglasiti na sastanku ovog vikenda, prenosi agencija Rojters.

„Moraju se uvesti nove sankcije kao odgovor i o tome mora biti reči na samitu i, idealno bi bilo, odmah se saglasiti“, dodao je Retgen.

Prema Retgenu, bilo kakvo oklevanje Evropske unije moglo bi kod ruskog predsednika Vladimira Putina da bude protumačeno kao slabost, koja bi ga ohrabrila da nastavi.

„Imamo sada situaciju u kojoj je jasno da je Rusija vojno prisutna u Ukrajini, sa tenkovima i vojnicima“, rekao je Retgen.

KOMENTARI2 komentara

  1. zuba zubic says:

    I STA CES PEDERCINO DA URADIS, PLAKACES MEDJUNARODNOJ ZAJEDNICI DA REAGUJU, SOME NE JEBU TE IDI SAM AKO SMES. AMERI SLABE NA SVIM FRONTOVIMA, A ZELE EVRORU DA SE SAMA BAKCE I EKONOMSKI JE NAPRAVI ZAVISNOM OD USA.

  2. Nikola says:

    Agresija je ono sto vam je Hitler napravio 1939. Niste bili u stanju da povedete gerilski rat protiv Njemaca,zato vas je jahao Rus 50 godina.Razumijem ja i Katinsku sumu i sve ostalo. Al brate mili u Ukrajini ima vise Poljskih "dobrovoljaca" nego ruskih.Ah,da ne zaboravim,gdje ste ono obucavali Desni sektor?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *