ZABRANA: NATO i EU ne daju redovno služenje vojnog roka u Srbiji

ZABRANA: NATO i EU ne daju redovno služenje vojnog roka u Srbiji

16 marta 2014

vojska srbije 44Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Srbija trajno opredeljena za profesionalizaciju vojske i da nije planirano preispitavanje odluke o obustavi redovnog služenja vojnog roka.

“Trajno strategijsko opredeljenje kojim se vrši profesionalizacija vojske Srbije isključuje razmatranje i postavljanje na dnevni red pred državne organe pitanje redovnog služenja vojnog roka”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane povodom izjave načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića, koji je izjavio da građani Srbije sve češće traže vraćanje redovnog služenja vojnog roka i da Vojska Srbije nije zatvorila tu mogućnost.

U saopštenju Ministarstva odbrane koje je usledilo navodi se da posle te izjave postoji “obaveza i nužnost” da Ministarstvo dostavi zvanični stav.

“Odluka o obustavi služenja vojnog roka nije predmet preispitivanja u Ministarstvu odbrane, i samim tim nije ni bila predviđena da bude tema u političkoj, stručnoj i vojnoj javnosti”, navodi Ministarstvo i dodaje se da bi vraćanje na koncept obaveznog služenja vojnog roka isključilo mogućnost da pripadnici Vojske Srbije učestvuju u evro-integracijama i mirovnim misijama širom sveta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *