Zabrana uvoza voća i povrća u Rusiju šansa za Srbiju

Zabrana uvoza voća i povrća u Rusiju šansa za Srbiju

30 jula 2014

proizvodnja-pakovanje-voce-jabuka-600x363Predsednik udruženja poljoprivrednika „Paor“ iz Crepaje Miroslav Grubanov izjavio je danas da će Rusija od 1. avgusta zabraniti uvoz voća i povrća iz Poljske i ocenio da Srbija treba da iskoristi tu situaciju.

„Poljska je veliki izvoznik tih proizvoda na rusko tržište, pa se postavlja pitanje da li će Srbija umeti da iskoristi tu šansu ili će biti kao sa izvozom svinjetine“, kazao je Grubanov za Radio-televiziju Vojvodina.

Grubanov je rekao da Srbija treba što više da podstiče mala poljoprivredna gazdinstva, jer je to i predlog Evropske komisije članicama Evropske unije (EU), zbog toga što čak 12 miliona proizvođača u EU poseduje manje od pet hektara zemlje.

Kako je objasnio, Evropski odbor za poljoprivredu traži da se uspostavi ravnoteža između prodajnih cena poljoprivrednih proizvoda i troškova proizvodnje, jer nestanak malih poljoprivrednih gazdinstava neće povećati konkurentnost velikih proizvodnih sistema.

„Razvoj i povećanje konkurentnosti malih proizvođača bi tako bio u skladu sa evrointegracijama. Srbija želi u Evropu, ali kao da ne želi opstanaka malih poljoprivrednih gazdinstava. Šansa je tu samo je treba iskoristiti“, kazao je Grubanov i podsetio da su Ujedinjene nacije proglasile 2014. godinu za godinom malih porodičnih gazdinstava.

(RTV)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *